Крушунски водопади


На северния край на Деветашкото плато - 34 км източно от Ловеч, 8 км югозападно от гр. Летница и южно от село Крушуна се намират Крушунските водопади (Маарата) – най-голямата в страната водна травертинова каскада с много прагове, басейнчета и богати растителни и животински видове. В местността има много пещери, една от които е Бонинската пещера с най-дългото подземно езеро у нас.

Крушунските водопади - Маарата са обявени за природна забележителност в Д.В. бр. 105/1995 г., с цел опазване на характерни геоморфоложки образования, животни и растителност с площ от 5,7 хектара.

Районът е с богата история. През V век п.н.е. е населяван от тракийското племе Усдикензи. Тук е намерено едно от най-ценните съкровища от това време – Летнишкото. За римския период свидетелстват останки от крепост, южно от селото. През средновековието районът е бил философски център на скални монаси – исихасти.

В местността са изградени много екопътеки, които ви водят до забележителностите, докато се разхождате сред прохладата на гората. Озовавате се в приказен свят от рекички, езерца и водоскоци оставящи приятен спомен.


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.