Рожба на реката

Орела – символа на селото
Орела – символа на селото

Село Черни Осъм, едно от 22-те селища в Троянска община, е изключително живописно разположено в нейния югоизточен ъгъл, на границата между Предбалкана, от север и Стара планина, на юг, в пазвите на Национален парк “Централен Балкан”. Над селото, на територията на парка, се извисяват два от най-високите балкански исполини – връх Голям Купен (2 169 м) и връх Левски (2 166 м).

В подножието на втория от тях извира река Черни Осъм, дала своето име на първото селце по пътя си. Черни Осъм, с население около 1 000 души, отстои на 12 км асфалтов път югоизточно от общинския център Троян, с който е добре транспортно обвързан, на 48 км южно от областния център Ловеч и на 185 км североизточно от столицата София, като само 33 км го делят от първокласното шосе Варна - Велико Търново - Ябланица с продължение автомагистрала “Хемус” за София и 61 км от Подбалканската транспортна артерия чрез старопланинския проход Троян - Кърнаре.

Възникнало като колибарско селище, това типично планинско селце вече няколко века е огнище на българщината, а неговите 12 стари махалички, носещи звучните български имена Миленча, Стругът, Иваншница, Тумбевото, Бъзевото, Усойната, Кошутината, Жеравица, Стойновското, Глушка, Лешко присое, Нешковци, още пазят неповторимата атмосфера и романтика на миналото и са неделима част от обаянието на Черни Осъм. Балканджийските къщи, накацали от двете страни на река Черни Осъм и нейните притоци, започват буквално от манастирската порта и навлизайки все по-навътре в дебрите на Балкана достигат чак до входа на природния резерват “Стенето”. Преди години тук в бедни колиби са се раждали и живяли сърцати хора. Сега повечето махали нямат постоянни жители, но още носят спомена за онези дни, когато хляба е бил по-скъп от злато, а земята всичко, което са имали.

Непосредствено зад стените на Троянския манастир край буйните води на река Черни Осъм, на една скала вдясно от пътя, ще зърнете бронзовата сянка на Орела – символа на селото и вече сте в Черни Осъм. Гордост за селото е и невероятният самодеен театрален състав.

Голям хит през лятото са малките закътани плажчета и множеството речни вирчета, риболовът и рибният пикник край реката. А невероятно удоволствие е и разходката с велосипед – най-добрият начин да се опознае истински Черни Осъм и неговите околности.

Балканът е сърцето и душата на Черни Осъм! Може би това е разковничето за създаване на първото Национално училище за планински водачи “Васил Левски”, алпийски клуб “Черни Осъм”, туристически хор “Балканско ехо” – един от най-известните в България, чиято любима песен е химна на селото “Песен за Черни Осъм” и всичко това е свързано с името на Минко Занковски – майстор на спорта по алпинизъм, заклет планинар, поет и директор на училището в Черни Осъм. И това не е всичко...Марин Сираков, снимка автора


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.