Легендарни старопланински вкусове

По заоблените баири на старопланинските села растат всякакви овошки, но сливовите дръвчета са емблематични за полите на планината от север. Климатът на Подбалкана е значително по-мек и защитен, а Розовата долина дори е най-добрият тероар в света за капризната и изключително ценна маслодайна роза. В началото на ХІХ век българските търговци на розово масло били първите, които започнали директна търговия с Европа, без да минават през Цариград и целият край бързо забогатял и напреднал покрай скъпото етерично масло.

В Тетевенско, Троянско и Габровско от сливи правят не само прочутата ракия, която е чудесна напитка, когато е качествена, но и много сладкиши и сладка, а особено забележителни са сушените сливи, пълнени с цели орехови ядки. Доста селски къщи в Балкана освен плевни имат и специални сушилни за плодове. А колкото до сливовата ракия и в Тетевен, и в Рибарица, и в Троян, и в Дряновско са сигурни, че просто по-ароматна от тяхната няма.

Целият старопланински регион е прочут с керамиката си и, разбира се, някога почти всички ястия са се правели в гювечи или гюведжета. Големият керамичен съд за зеленчуков гювеч тук е кръгъл или елипсовиден, с прави стени, а всички зеленчуци и месото се слагат заедно и се полупекат – полузадушават бавно, докато гювечът хване здрава златиста коричка. Въпреки че гювеч се прави с всякакво месо, агнешкият е на най-голяма почит. Една малко известна, но много вкусна рецепта е габровският гювеч от охлюви, за който почистените и измити охлюви се сваряват в подсолена вода, освобождават се от черупките, запържват се в масло, заедно с лук, ориз и подправки, заливат се със зеленчуков бульон и се запичат в гювеч на умерена фурна.

За Тетевен и Рибарица е характерна една люта, кисела и солена рибена чорба, наречена саламура, с дребни рибки и раци от река Вит, с домати, магданоз, чесън и люти чушки. Изключително вкусните сушени чушки, пълнени с боб, на Правец и Ботевград, се бяха прочули по социалистическо време като любими на Тодор Живков. Между другото, в района на Троян, с боб правят и лозови сърми.

Хубаво е, че вече в доста заведения из старопланинския район могат да се опитат някои от тези специалитети. В села като Боженци, Чифлик и Рибарица има не едно и две ресторантчета със съвсем прилична кухня.Ралица Савова


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.