Нощният крал на Америка или "Операция Комар"

За рожден ден на "Голямата игра" се смята 25 декември 1946 г. - тогава в центърът на града тържествено е открит хотел Flamingo Hilton
За рожден ден на "Голямата игра" се смята 25 декември 1946 г. - тогава в центърът на града тържествено е открит хотел Flamingo Hilton
Лас Вегас е едно от най-притегателните места в света за развлекателен туризъм и хазарт
Лас Вегас е едно от най-притегателните места в света за развлекателен туризъм и хазарт
Гранд Каньон дава водата и светлината на игралната индустрия Вегас
Гранд Каньон дава водата и светлината на игралната индустрия Вегас

Тази приказка започва на 26 декември 1946 някъде в пустинята Невада, и нейният първи разказвач е легендарният гангстер Бенджамин Бъгси Сийгъл, който избира тъкмо Коледа, за да отвори първия хотел в Лас Вегас - "Фламинго". На пищното парти по откриването Бъгси разказва на гостите си, че само след няколко години това място ще бъде отрупано с невероятни хотели, казина и ще бъде най-голямата атракция на Америка. Повечето от присъстващите тогава не вземат на сериозно тази прогноза. Така или иначе, гениалният гангстер не успя да види сбъдната своята мечта - няколко месеца по-късно, на 20 юли 1947, той е убит зверски в Бевърли Хилс, Калифорния. Същият "Фламинго Хотел" по-късно е купен от милиардера Кърк Керкориан, а през 1970 е продаден на международната верига "Хилтън". Днес "Фламинго Хилтън" с 3642-те си стаи е сред седемте най-големи хотела в света.

Това е само малка част от онази стара приказка за американската мечта. Половин век след началото на приказката, Лас Вегас е едно от най-притегателните места в света за развлекателен туризъм и хазарт. Над 100 000 хотелски стаи, заети 90% от времето в годината, носят приходи от над 12 милиарда долара годишно (малко повече от външния дълг на България в момента). Свръхкурортът има 76 фамозни хотела, 183 мотела, няколко хиляди специализирани магазини и бутици, 11 игрища за голф, 100 тенис-корта и няколко хиподрума за родео и езда.

В почти всички щати на Америка хазартните игри са забранени. И едва ли е парадоксално, че в най-затънтеното кътче на Щатите е разположен най-големият световен център на цар Хазарт. Защото всичко в този град е подчинено единствено на всевластния господар. Както между впрочем и в другия център - Рино, разположен на противоположната страна на щата Невада. Цени между 40 и 130 долара за две нощи, страхотно намаление, ако останете още една нощ, първокласни нощни програми с разголени красавици ви забавляват във всяко казино. За през деня - екскурзии със самолет или вертолет до невероятно красивите изгледи на Гранд Каньон, дълъг 277 мили и открит през 1540 година от Франциско де Коронадо. Може дори да закусите със сандвич от пуйка на най-високото плато на каньона, откъдето гледката е почти неземна.

И всичко това - за да застанете вечерта отново пред рулетката със сладострастната тръпка в очакване на голямата печалба.

И за разлика от Монако, където от цялата церемония лъха нещо аристократично, тук смесицата от стилове и вкусове е абсолютно освободена от всякакви условности - от пропаднали типове с окъсани дрехи, до звезди от суперхайлайфа на Америка - всички са равни пред всеобхващащата страст.

Изумителното е само едно - абсолютно еднаквото почтително отношение на обслужващия персонал към всички. Достатъчно е само да си плащаш и да не правиш магарии. Защото тук на власт е само доларът… И законът. И защото така се печели от клиенти, които са решили да си опитат късмета. Може да има и мафия, и наркотици, и проститутки. Но всичко това не се забелязва. Защото е забранено и всеки се старае да пази реномето си. Просто защото се спазват законите дали право и на пристрастените да задоволяват своята страст. Без шум, но с достойнство, което и другите уважават.Йордан Радев


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.