Спасител в багажника

Ако сами сте закъсали в калта или трябва да качите тежък товар, няма да се справите без лебедка

Малко са планинските автомобили, оборудвани заводски с електрическа лебедка. Сред нашите любители на природата, по-голяма популярност са получили механичните ръчни лебедки, които са няколко пъти по-евтини и не отстъпват на електрическите по технически характеристики. Ръчните лебедки също се делят на два типа - червячни и зъбни. Първите са по-удобни за вдигане на тежести в гаража, а вторите - при издърпване на автомобила от мочурище.

По магазините не се предлага голям асортимент, но все пак има избор. Повечето са вносни, със зъбна предавка. Направени са от леки сплави и имат въженце, не по-дълго от 1.5-2.0 м. Потребителският опит показва, че двутонните китайски лебедки, никога не издържат обявената товароподемност. На практика с тях се вдигат два пъти по леки предмети!? По качествени са тайванските дву- и четири тонни лебедки, а като най-стабилни се считат холандските с товароподемност два тона.

По-дълго - по добре

Руските версии, предлагани на пазара са с доста груб дизайн, но по традиция са здрави и винаги издържат обявеното максимално натоварване - два тона при вдигане и четири тона при теглене. Предлагат се както с червячен, така и със зъбен вариант. Комплектовани са с въже до 5 м.Панайот Михалев


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.