Село Подвис

Тишината, спокойствието, чистия свеж и ободряващ родопски въздух оставят приятно и неповторимо усещане в гостите на село Подвис
Тишината, спокойствието, чистия свеж и ободряващ родопски въздух оставят приятно и неповторимо усещане в гостите на село Подвис

Село Подвис е едно от най-хубавите в Родопа планина. Жителите му наброяват 1 000 души, които се отличават със своята работливост и гостоприемство. Разположено е на стратегическо място, което е предпоставка за разнообразна туристическа дейност - селски и алтернативен туризъм, пешеходен туризъм, ловен и риболовен туризъм, посещение на близките туристически центрове.

Една от забележителностите на селото е намиращата се в близост средновековната  Момчилова крепост, за която се носят различни легенди. Предполага се, че в стените и Момчил войвода е заровил пари и  скъпоценности на четата си.

Селото се отличава с красивите си планински върхове и пасищни ливади, по които през лятото може да видите спокойно пасящите овцете и кравите, а през зимата ливадите са покрити с дебела снежна покривка. Областа се слави с девствената и екологично чиста дивна природа, незасегната от отровите на цивилизията. Тишината, спокойствието, чистия свеж и ободряващ въздух оставят приятно и неповторимо усещане в гостите на село Подвис.

Множеството забележителности в областта:

  • През лятото може да се разхождате до курортът Пампорово, който е само на 30 км, а зимата може да карате ски и да се приберете в спокойното село само за половин час.
  • Смолян се намира на 5 километра.
  • Село Смилян се намира на 30 км., а пещерите на село Могилица - на 40 км.
  • Контролно-пропускателният пункт на границата с Гърция при село Глекум е на 40 км.
  • Град Мадан е на разстояние 12 км.
  • Град Баните се намира на 40 км.
  • Златоград се намира също на 40 км., където може да се разгледа стария град.

Открийте едно непознато за вас кътче от Родопския край!Росен Владимиров


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.