Местоположение и климат

Град Варна заема терасовидна извивка на Варненския залив (229 км), който се вдава на около 7 км в сушата и има ширина около 6 км, между нос Свети Димитър (Евксиноград) и нос Галата. От север го огражда високото и широко Франгенско плато, а на юг опира до полегатите разклонения на Авренското плато.

Средната надморска височина на град Варна е 40 м. Северната географска ширина е 43°12` и е като на Френската ривиера и Италианския лазурен бряг. Източната географска дължина е 27°55`.

Климатът е морски, сравнително мек и приятен. Най-продължително е слънчевото греене през юли - 331 часа и август- 313 часа. От май до октомври температурата на въздуха е от +18 до +31° С. Средно месечната температура през юли - август е +22,8° С.

Температурата на морската вода от май до октомври е от 18 до 26° С. Средната височина на вълните от Варненския залив е около 31 см.

В най горещите дни плажния пясък се нагрява до 60° С.

От май до октомври обичайния вятър е бриз.

Варненския климат има характер на огромен естествен инхалатор и е подходящ за балнео-климатолечение.


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.