Какво ме впечатли в Барселона

В този град няма две еднакви сгради! Просто няма. Всички си приличат, подобни са, но еднакви няма! Наистина! Имам около 400 снимки в подкрепа на това твърдение! И всички сгради са цветни – във всякакви весели цветове! С орнаменти, без орнаменти, с фризове и без тях, с тераски или без, на кръгчета, квадратчета, …както ви хрумне. Това създава невероятно весело и приятно настроение! А доброто настроение на туристите, носи парички за Барселона и жителите му, а те оправят къщите и улиците, за да са в добро настроение туристите и то да носи парички за Барселона и жителите му, …. май взех да се повтарям … Новите сгради и блокове, които строят, носят стила и краските на Барселона.Виждала съм Париж, сниман от Айфеловата кула – представлява сиво петно. Барселона, сниман от горе /от „Саграда фамилия”/, представлява оранжево петно! Сякаш лъчите на залеза се отразяват в него!

Никой не паркира на забранено за паркиране място. Има много, и вероятно са удобни, подземни паркинги и гаражи. Големите булеварди са шест или седем. Останалите улици са по-малки, като има и такива за по една кола! Но задръствания няма. Никой не надува клаксон без причина! Винаги намират начин (тогава си ползват клаксоните) да направят път на полиция или линейка!Беше ми интересно дали наистина спират като стъпиш на платното да пресечеш. Да! Наистина спират, ако си на пешеходна пътека и за тях не е зелено, естествено. Дори не е нужно да си стъпил на платното – достатъчно е да доближиш мястото за пресичане и те вече са спряли! Пешеходни пътеки и светофари има предостатъчно и много рядко има пешеходци, които да пресичат неправилно!

Има туристи – има и джебчии, или поне мен ме предупредиха, не веднъж, да си пазя чантата и парите. За щастие, не ги срещнах тези banditos!

Има кошчета за боклук, има хора, които цапат и хора, които непрекъснато чистят след тях. Камиончетата на барселонската „чистота” приличат на кофи за боклук и са много смешни! Плъзват като буболечки към 22.00 ч. и до 9.00 ч. са се изнесли от улиците.

Движение на МПС-та има непрестанно и безспирно, но шума е по-малко, отколкото в София!!! А колите, в никакъв случай, не са по-малко! Само на липсата на клаксони ли се дължи? Не знам! Може би на това, че карат по-нови коли от софиянци? Не можах да си отговоря на този въпрос.Всички карат коли от приблизитебно еднакъв клас. Това изобилие на WV Touareg, Porsche Cayenne, WV Passat 2007, мерцедеси – от лъскави нагоре, което е обичайна гледка в София – там го няма!

И друго не можах да си обясня! Защо не се карат по опашки, не се бутат и пререждат? Никой на никого не пречи и никой никого не притеснява! Чакат те, докато се справиш или поискаш помощ. Ако си се заблял те викат, че ти е дошъл реда. Ако си се забутал на грешно място – пет човека ще се дръпнат или върнат, за да ти направят място, и нито ще роптаят, нито ще ти крещят!Нали няма нужда да ви казвам, че това със заблейването и забутването на грешно място го пробвах лично…

Всички газят тревата – а тя пак си е хубава!

Няма разместени и/или липсващи плочки по тротоарите. Ако има ремонт, то той е обозначен отлично! Няма дупки по улиците. Навсякъде асфалта изглежда като да е положен миналата седмица, за да не кажа „вчера”. Всички коли са чисти, а всъщност, автомивки не видях. Вероятно се намират в подземните гаражи. И понеже по улиците е чисто, нормална гледка е жена с токчета и костюм да отива на работа с моторче.

Магазините им за сувенири са типичните китайски магазинчета, които имаме и ние в България, т.е. същите боклучки има вътре – нищо ново.

Другите им магазини – хубави обувки, дрехи и бельо, на цени, които плащаме и в България, ако искаме качество. Дали в Барселона е по-качествено? Ще проверя следващият път, когато ще съм си предвидила пари като за пазаруване!

Барселона е един от най-интересните европейски градове. Местоположението му предполага неговата вековна връзка с морето - откъм сушата и изпепеляващите испански ветрове е предпазен от верига планини северозападно от града, а откъм морето - залив, защитен отвсякъде от вълните. Другият дар Божи са "белите дробове" на града - неговите хълмове-градини - Монт Юик, Гюел, Тибидабо.

Освен с морето, градът прави впечатление с отличното си градоустройство - разграфени като квадратчета квартали, прорязани по диагонал от едноименния булевард, започващ някъде в новите квартали над Камп Ноу, разцепващ стария град и забиващ се косо в крайбрежиня булевард. Булевардите са сенчести, преобладава средиземноморският любимец - платанът. Архитектурата - ами тук името и делата на Антонио Гауди са навсякъде. А като добавим имената и на други видни каталунци - Пикасо и Дали - можем да си обясним любовта към модернизма, към интересните елементи навсякъде из Барселона - било в сградите, било в парковете, било в "нещото" пред Олимпийския стадион, било в арките пред пристанището. Съвременната си инфраструктура градът дължи и на още един каталунец - Хуан Антонио Самаранч, с лобизма на когото Барселона става олимпийска столица през 1992 г. и с потеклите "пълноводни финансови реки" се изгражда силно развито метро и скоростна пътна мрежа за достъп до града и олимпийските обекти.

На следния ден разходката ни започва по друга пешеходна барселонска улица - бул. Гауди. По нея излизаме на барселонската емблема - "Саграда Фамилия" (Светото семейство). Църквата е започната да се строи през 1882 г., то се знае - с проектант и технически ръководител - Антонио Гауди. Това е трябвало да е върхът на неговото творчество - и с причудливите кули, и с орнаментите, увенчаващи техните върхове. Земният път на Гауди завършва внезапно през 1926 г. под колелетата на трамвая. Неговото творение продължава да се строи - уж по неговите скици и проекти, но и неговите следовници си оставят ръцете там (от 1995 за последните 10 години е построен западен портал - нещо като шатра с прави линии, според мен - в дисонанс с липсата на каквито и да е прави линии в Гаудисткото творчество). И тъй като след върха следва слизане, барселонци не бързат в строежа на Саграда фамилия. Ако с абсолютна истина се нарича въображаемо понятие, което се доближава, но не се достига никога, то "Саграда фамилия" е абсолютната "маняна" за Барселона. Но нека не съдим толкова строго жизнерадостните жители на каталунската столица - та нали и Кьолнската катедрала е била изграждана 5 века!

От Саграда фамилия хващаме туристическия дабълдекер (с втори етаж - кабрио, то се знае) и започваме обиколката на Барселона. Денят е понеделник и музеите работят "маняна", пък и на повечето от нас това не е първото посещение в града, така че се отдаваме на разходки по парковете. Започваме с Гюел - друго от любимите творения на Гауди. Причудливите кулички, шадраванчетата с бяла венецианска мозайка, колонадите с колони, редени накриво като от второкласник - всичко това е неописуемо и несравнимо - просто трябва да се види. Както и къщичката на директора на парка, излязла от детските книжки.
Тибидабо не успяваме да посетим, тъй като трамваят и фуникулярът затам работели също "маняна". Пак на дабълдекера преминаваме през вилни квартали, през новия град - до друго свещено място за каталунци - Камп Ноу. Пред стадиона цари оживление и как не - "Барса" е шампион на Испания и само след два дни предстои да играе финалът на Шампионската лига. Продължаваме обратно към центъра и към Монт Юик - олимпийският хълм. Разхождаме се и правим панорамни снимки на Барселона. Преди 10 години тук бях свидетел на фееричното водно-светлинно шоу от Двореца на изкуствата до пл.Испания. Продължаваме през парка към пристанището. Малка почивка от жегата с разходка из прохладния мол и аквариум. Вече отпочинали, отиваме към кулата на атрактивния кабинков лифт над пристанището.Даниела Соколова, Благун


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.