Кракoв – магическият културен център на Централна Европа

Краков, Кракув, Cracow или Cracovie – без значение как ще бъде наречен градът, до който всеки посетил Полша трябва да отскочи ... дори и за по една татанка*.
   
За първи път бях в Краков преди повече от 10 години, транзитно, по време на едно от многобройните си ежегодни пътувания до родните места на майка ми. Разбира се, не е учудващ факт, че избора ми за след-училищно развитие беше насочен към Полша. Неволно или не, желанието ми беше да уча в Краков.
   
    Малко история
    
Краков е на големина може би колкото София, но кой ли може да даде точни сведения. Бивша столица на Полша между 11 и 14 век, в последствие се образува в културно средище не само в страната, но и в Австро-Унгарската империя, редом с Виена и Будапеща. Краковианите трябва да благодарят на съдбата и политическите неуредици през 18 и 19 век, когато вместо да се присъедини към Руската Империя, той бива присъединен към Австро-унгарската област Галиция. По този начин се запазват почти всички исторически и архитектурни блага, които сега привличат милиони туристи. Аха, и ако в България милиони туристи означават руснаци, украинци, чехи и възрастни британци, то Магическият Краков привлича предимно янкита и азиатци – склонни да притежават по-сериозни авоари.
    
За разлика от родните географските ширини, в Краков могат да се посетят десетки забележителности от преди 200 до 700 години. Но нека не навлизам в исторически подробности, за да не ме набеди някой за лаик. Всъщност няколко са основните магнити, които прославят града по целия глоб, и поради което Краков бе избран за Европейски град на културата през 1999. Повечето от описаните места са включени и в списъка на ЮНЕСКО за световни паметници на културата.
   
    Кралският замък Вавел
   
На брега на река Висла, запазеният и досега в оригиналния си вид, замъкът ни напомния, че и преди 700-800 години Европа е била цивилизационно ядро. Вавел е емблемата на Кракув, редом с пещерата на Смока, в подножието му. Със сигурност най-голям интерес събуждат кралските покои, където се връщаме в Средновекието и Ренесанса. Вавелската Катедрала е гробно място на полските крале и най-знатните полски писатели, културни и политически дейци. Идеална възможност за тези, които не могат да срещнат подобни забележителности на родна земя. За мен лично посещаването на Кралският комплекс беше истинско разтоварване по време на неделните, дъждовни следобеди.
    
    Сукиеннице и Градския площад. Според някои данни, Краков притежава най-просторния незастроен градски площад в Централна Европа. Сукиеннице е сграда-музей в центъра на площада – място за антикварни находки и сувенири,
   
    Мариацката Църква. Намираща се също така в централната част. На всеки кръгъл час тромпетист се показва от едно от 4-те прозорчета на кулата и изсвирва Хейнал – сигнал произхождащ от войната между Полша и Швеция, който е предупреждавал за Шведското нашествие. Всеки ден, точно в 12 на обяд, този сигнал се пуска на живо по Полското национално радио,
   
    Кажимиеж. Еврейският квартал. Преди Втората Световна Война, Кракув е бил средище на полските евреи, избити по-късно в концлагерите в Аушвиц-Биркенау и други. В момента Кажимиеж е сърцето на културния и музикален живот на града,
   
    Ягелонски Университет (чиито горд възпитаник съм и аз). Най-старият в Полша, и вторият най-стар в Европа след Болонският. Създаден през 1364 година. Световно признат и известен,
   
    Блоня. Огромно незастроено пространство-ливада. Оставено е незастроено в памет на убитите Евреи през Втората Световна война. По време на последната меса на Папа Ян Павел II присъстваха над 1 милион вярващи.
    
    Могилата на Кошчиушко. Тадеуш Кошчиушко е национален герой от 18 век както на Полша така и на САЩ.    
    
Невъзможно е изброяването на всички забележителности: десетките музеи; Гробищният Парк Раковицки; Прекрасните Катедрали; бреговете на река Висла; Флорианската Порта и много други.
    
    Европейският град, който никога не спи
   
Краков е известен с безспирният си нощен живот. Още преди 3-4 години заведенията в самата централна част на града наброяваха повече от 1000. Всеки може и трябва да открие нещо за себе си: било то ресторант с различни национални кухни; аристократични кафенета и чайни; бохемски барове или просто клубове, бирарии и дискотеки.
   
    Студентите и Краковската пролет
   
Но всъщност какво би бил Краков без своите студенти. Те наброяват над 100 хил. следващи в 11 университета. Студенсткото градче е за пример не само в Полша, но и за цяла Централна Европа. Убеден съм, че няма по-добро място за следване в Полша отколкото в Краков. Парадоксално или не, най-хубавият период от годината в Полша е късната пролет – и по-точно май месец. Няма друг такъв май както в Полша. Тогава са и традиционните студенстки празници – Ювеналия, които продължават една седмица. Всеки град празнува Ювеналия по различно време, затова чисто теоретично, малко преди лятната сесия, всеки студент може да се пробва да издържи на един месечен парти-маратон в Краков, Варшава, Вроцлав, Катовице и други. 
   
В близост до града се намират световно-печалния Аушвиц-Биркенау както и най-старата солна мина в Европа – Виеличка. На по-малко от 100 км се намира и полският зимен курорт Закопане – аналог на Банско.
   
От известно време насам, Краков, Прага и Будапеща изместват туристическия интерес от Западна към Източна Европа. Проверете сами защо е така.
   
    Witamy w Krakowie (Добре дошли в Кракув)
   
    * татанка е полски алкохолен коктейл съставен от Жубрувка (билкова зелена водка) и ябълков сок.dnevnik.bg


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.