Релеф

Макрорелефни форми

Докъдето ви стига погледа цялата централна исландска пустиня (най-голямата пустиня в Европа) е покрита със застинала базалтова лава, до такава степен, че не се разбира къде свършва базалтът и къде започва пътят. Тя също има интересна история. От викингски времена овцевъдството е основен поминък в Исландия. И до днес в страната има повече овце отколкото хора. Когато викингите идват в Исландия, те изсичат горите, за да създадат паша за животните. Животните изяждат всичката трева и в резултат се появява тази най-голяма европейска пустиня.

От 1943 година, след като получават независимост, исландците се опитват да спрат настъплението на пустинята и дори да обърнат процеса на обратно. Днес почти половината население активно е включено в залесяването на страната.

Микрорелефни форми

Видгелмир - най-дългата пещера в Исландия (повече от три хиляди метра).

Скалата Льогберг (Скалата на законите) - пред нея са се изправяли ораторите, за да създадат справедливи закони. Тук е бил осъден за убийство Ерик Червенокосия. Осъдили го на тригодишно изгнание. Като не можел да се върне в Норвегия, той поел още на запад и на север, за да основе първите европейски поселения в Гренландия.Антон Дойков


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.