Алеко - Черни връх - Железница

Маршрутът е дълъг около 20 км, като може допълнително да се удължи, ако имате сили и възможности. Многото местности, през които минава, ви позволяват да се насладите на прекрасни гледки, а степента му на трудност си е предизвикателство дори и за по-напредналите. Разработен е от местни ентусиасти, които добре познават района и от години го обикалят върху байкове. Благодарение на техните подробни описания този и други маршрути са достъпни до много хора, някои от които тепърва прохождат в този спорт.

Започва от Алеко, като дотам се стига или с автомобил, но ще ви трябва човек, който да го върне или с лифт, или с автобус 66 до София.

От хижа Алеко хващате черния път към Черни връх, като имайте предвид, че изкачването е доста натоварващо, заради денивелацията и най-вече заради лошото състояние на пътя.

От Черни връх по платото се отправяте към Резньовете, откъдето след кратко спускане, хващате пътеката за връх Купена. Пътеката е доста сериозно предизвикателство. При върха тя се разделя на две, като лявата е за Железница. След това пътеката се превръща на места в скоростна отсечка, докато не преминава добър черен път, който ви отвежда до Железница.

Разбира се, маршрутът може да се промени по ваш вкус, но все пак е добре да познавате района. Пригответе си вода и храна за целия ден, тъй като трудността на маршрута изисква доста почивки, а времето си тече и човек огладнява.Лиляна Стоева


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.