Дървото на Хитлер

В град Ясло, в Полша, по време на нацистката окупация било посадено дърво по случай рожденния ден на Хитлер. На 1 септември 1939 г. нацистка Германия нахлува в Полша и окупира страната за 5 години. За това време са убити 6 милиона поляци, сред които и 3 милиона евреи.

"През 1942 г. германците посадиха в центъра на града едно младо дъбово дръвче с всичките почести, с духов оркестър и поздравления", разказва Кажимерц Полак, присъствал преди 67 г. на празничната церемония.

"Тогава баща ми ми разказа, че дръвчето е по повод рожденния ден на Хитлер и е донесено от града Браунау на Ин, родния град на Хитлер. Все пак дъбът не е виновен, че е засаден в чест на най-големия престъпник и враг на Полша", допълва 80-годишният жител на Ясло.

Днес дръвчето е твърде вероятно да бъде отсечено. Официалната причина за унищожението му, е инфраструктурният план за създаване на околовръстен път в местността.

"Дали да подобря комуникационните връзки в страната, или да позволя съхранението на спомена за един престъпник? За мен изборът е лесен.", коментира в началото на юли 2009 г. кметът на Ясло Мария Куровска.

Но не всеки в Ясло споделя мнението на Куровска.






Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.