Село Петърч - столица на зелето


Село Смилян се слави с едрия боб, Самоков - с вкусните картофи, но в Европа има само една столица на зелето. Тя се намира на 22 километра от София. И като всяка световна столица тя също има свой празник. Това е денят на зелето - 14 ноември, когато там се приготвят десетки ястия и дори скулптури от вкусния зеленчук.

Хората от селото казват, че той е екологично чист и е много вкусен зеленчук. В зелето има повече витамин С, отколкото в цитрусовите плодове. То се препоръчва като диетична храна, но само, ако не страдате от стомашни заболявания.

През ноември е моментът да сложите зелето в бидоните, за да може на Коледа да имате подходяща гарнитура, салата или да приготвите руло със зеле.

В Петърч знаят повече от сто рецепти за ястия със зеле - зеле с месо, баница със зеле - зелник, ориз със зеле...Борислав Лазаров


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.