Карановската колесница

Посребрената  колесница от Караново
Посребрената колесница от Караново

Нова сензация
от Меката на археолозите

Уникална древна колесница с 4 големи колела и скелетите на два коня откри през ноември 2008 г. екипът, ръководен от археолога Веселин Игнатов от новозагорския исторически музей. Находката излезе на бял свят, след като кметът на новозагорското село Караново подал сигнал на 27 октомври, че иманяри са направили 4-метров изкоп в могила, намираща се източно от селото. Спасителните разкопки на археолозите откриват погребение на тракийски владетел, който според древнотракийския обичай е погребан със своята колесница. Бойната квадрига е направена от дърво, кожа и бронз.

Колесницата е богато украсена с посребрени фигури на еросчета, яздещи митични същества с тела на пантери. Веселин Игнатов не се наема да направи оценка на новата сензационна находка, но според него квадригата ще даде богат материал на изследователите за конструкцията на тези бойни съоръжения.

Датировката на колесницата е от І - ІІІ век от новата ера. Въпреки че по това време нашите земи са били под римско владичество, археолозите са категорични, че древното превозно средство е с тракийски произход. Находката, която засега остава в историческия музей на Нова Загора.

Село Караново е наричано "Мека за археолозите", тъй като тук се намира и световноизвестната Карановска селищна могила, открита при разкопки през 50-те години на ХХ в. от Васил Миков и Георги Георгиев. Това е една от малкото цялостно проучени селищни могили на територията на България. Селищната могила става епонимен обект не само за България, но и за цяла Югоизточна Европа. Разкопките на Карановската могила разкриват праисторическите култури от VII до II хилядолетие пр. Хр.


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.