Виненият туризъм - ваканция за всеки сезон

Виненият туризъм в България все още прохожда
Виненият туризъм в България все още прохожда

Цената на дегустация е 18 - 25 лева, а в комбинация с обяд излиза 50 - 100 лева

Краят на лятото, стартът на есента и началото на гроздобера могат да се окажат най-подходящото време за един по-различен уикенд или дори късна лятна ваканция. Винените турове, посещения на изби и винените дегустации все още не са мода сред българите, но интересът към тях се увеличава и те стават все по-търсени сред алтернативните варианти за почивните дни.

До неотдавна във винарните можеше да бъдат срещнати основно групи от чужденци, но винената култура на българина се повишава и това предизвиква любопитството да научат къде и как се прави виното. През последните години нараства и броят на големите и малките винарни, които предлагат винени турове и дегустации. Те са много лесен начин начинаещите да натрупат начални познания, а познавачите да се насладят на любимите си стари вина и да открият нови.

Развитието на този алтернативен туризъм и комбинирането му с природните, историческите, етнографските, фолклорните и кулинарните традиции, създават уникална комбинация, смятат от бранша. Въпреки че виненият туризъм в България все още прохожда и е далече от страните с дългогодишен опит и традиции като Франция и Италия, той има потенциал и може да превърне страната в по-атрактивна целогодишна дестинация, която не се свързва само с морето през лятото и планината през зимата.

Големите винарски изби Катаржина, Тодорофф, шато Ветровитите хълмове, Старосел, Загрей, Беса Валей вече предлагат собствени винени турове, организират посещения и дегустации и дори програми за забавления на любителите на виното. Те имат готови оферти не само за съботно-неделното бягство от града, но и пакети за три, четири или пет дни.

Някои от тях, като Старосел и Тодорофф разполагат с хотелска част и предлагат винолечения и SPA процедури с вино. В страната през последните няколко години се появиха и няколко фирми, които организират винени турове, дегустации и дори тиймбилдинг. Една от тях е Lozetnitza wine and dine, която работи в мелнишкия регион.

"Туровете са с различни продължителност и цена, като повечето от тях се подготвят в зависимост от желанието на гостите. Обикновено един винен тур включва посещение на лозя и обиколка, по време на която се преминава през всички стъпки на производствения процес и дегустация в избите, отворени за посетители", обясни Цветелина Шутова от Lozetnitza Wine and Dine.

От фирмата работят с две винарни от Сандански - Синтика и Хърсово. Цената за дегустация варира между 18 и 25 лв., в зависимост от броя и вида на вината. Ако решите да комбинирате мелнишкото вино с местната кухня, това удоволствието ще ви излезе доста по-скъпо от 50 до 100 лв. на човек.

Винените турове се допълват от посещение на исторически или природни забележителности в околностите - Роженския манастир, Рупите, мраморен пленер Илинденци. Фирмата организира и дегустация в Кордопуловата къща, която е най-голямата възрожденска къща на Балканския полуостров и е построена специално за производство, съхранение и търговия на вино.


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.