Фердинанд донесъл тюлените в Черно море

Историята на село Тюленово е свързано със страстта на цар Фердинанд, чиито любими занимания са били орнитологията и ботаниката. Страстен ловец и любител на локомотиви и автомобили, царят обичал да пътува по света и при едно от пътешествията му до Северно море, в периода 1909 -1914 г., донася в района на Калиакра няколко тюлена.

Сегашното име на селото е от 1942 г., заради разрасналата се междувременно колония от тюлени-монах. Поради наличието на подводни пещери, ниски скали и ветрове, мястото е било изключително подходящо. Тези странни бозайници се хранят с риба, мекотели и ракообразни, като на ден могат да погълнат до три килограма храна.

Последният сигнал за тюлен в Черно море датира отпреди двайсетина години. През 2004 г. край Аркутино (близо до Приморско) е забелязан тюлен, който вероятно е доплувал от колонията по турското крайбрежие, изчезнала през последните години.

Тюленово е едно диво и очарователно място, чудесно за риболов и екстремни спортове, като скално катерене и подводно гмуркане. От местните жители можете да наемете лодка и да навлезете в по-дълбоки води за разходка до пещерите или за риболов на кефал, платерина, сафрид и попчета.

Червените на цвят брегове се спускат стръмно надолу до морето, а невероятните подводни пещери са балсам за душата на всеки авантюрист. Всяко местенце си има име: Дупката, Ашалък, Киприя, а най-дълбоки са дупките в местностите Мартина, Самотната канара и Самотника.

През петдесетте години в Тюленово е открито първото нефтено находище в България и започва добив на нефт и газ. Според геоложките проучвания добивът е трябвало да продължи 15-20 години, но и до днес вблизост до селото са разположени нефтени сонди. До нефтените помпи има и гореща сярна минерална вода, много полезна срещу невралгии и бъбречни заболявания.

Защо тюлени в Тюленово не се виждат, въпреки че някои разказват, че такива все още обитават скалите на север и юг от селото. Това е по-скоро мит, който местното население поддържа, заради туристите. Не по-малко чаровна е гледката на множеството делфини, които играят из кристално чистото море, а колонии от корморани спокойно се пекат по скалите пръскани от морските вълни и се наслаждават на нежните слънчеви лъчи.Венета Ненкова


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.