Зимно шофиране

Опитните шофьори много добре от личен опит знаят, че да караш през зимата не е лесна работа, а по-младите навярно се досещат, защото зимният път зависи силно от времето, което често е непредсказуемо.

Баба Зима винаги е готова да поднесе изненади, способни да развалят както пътната обстановка, така и настроението на шофьорите.

Многогодишният зимен и шофьорски опит подсказва, че снегът често изненадва службите по почистването. Не бива да забравяме и мъглите, особенно характерни за ниските котловини и софийското равно поле. Това прави перспективата за зимата не особенно приятна и затова е нужно да си припомним някои основни правила.

Първо правило
Карайте със скорост, позволяваща спирането на автомобила в рамките на видимостта напред. В мъгла перспективата се променя, разстоянията до другите коли изглеждат по-големи.

Второ правило
Дръжте безопасна дистанция. Има много начина за определянето й, но всеки се води от собствения си опит зад волана. Най-важното е да не висите на задницата на предната кола.

Трето правило
Не допускайте грешки в завоите. Преди тях, намалете скоростта. Вътре в завоя не въртете рязко волана. На излизане плавно подавайте газ. Знайте, че зимата може да внесе неочаквани корекции, дори и в тези постулати. Например, когато колата престане да се подчинява на волана. Тук трябва плавно да се пусне газта и в никакъв случай да не се натискат съединителя и спирачката, за да се избегне поднасянето на предните или задни колела. При голяма отклоняване на колата, от траекторията на движението, трябва да се завие волана адекватно в посока на занасянето на задницата й.

Четвърто правило
Никакви резки движения с волана или педалите, всички действия зад волана трябва да са плавни, но и уверени. Ако колата не се стабилизира, при задно предаване трябва плавно да се намали газта, а при предно плавно да се увеличи, без допускане на пробуксуване.


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.