Санаторно курортен комплекс - Поморие


Местоположение
Най-големият и модерен калолечебен курорт в страната, който се намира на 22 км североизточно от големия пристанищен град Бургас. Железопътна линия и автобусна пътна магистрала свързва двата курортни центъра, а и летището на Бургас отстои само на 10 км от Поморие. Самият курорт е разположен на неголям, вдаден в морето полуостров, в основата на който е изграден нов хубав квартал. Околностите на курорта са богати на лозя и обширни овощни градини с праскови, смокини и други плодове, просторна пясъчна плажова ивица, особено ценното калолечебно езеро - лагуна и солница за добив на морска сол и лечебният препарат луга, който се получава при този добив.

Балнеологични фактори Минералната вода принадлежи към един от особено рядко срещаните видове, защото при сравнително невисоката си минерализация съдържа значително количество магнезий, който е особено ценен за редица важни физиологични функции на организма. Температурата на водата от сондажния източник е 20С, а по химичен състав е ниско минерализирана (2,275 г в л), хидрокарбонатно-хлоридно-натриево-магнезиева (225 мг магнезий в л), с алкална активна реакция (рН 8,3). Същевременно водата е умерено флуорна (7 мг в л), бистра, безцветна, с обща водна твърдост 54 немски градуса и с лечебен (леко солено-горчив) вкус.

Лечебната лиманна кал се черпи от лагунното езерото и има особено ценни физико-химически качества. Тя е черна, пластична, с фина структура, богата на сероводород и хуминови киселини, средно минерализирана, със силикатно-карбонатен скелет, както и с леко алкална реакция.

Климатът на Поморие е континентално-средиземноморски. Средногодишната температура на въздуха е 12,8С, при средна януарска температура плюс 2,6С, а през юли - 23,3С. Летните месеци се освежават от морския бриз, зимата е мека, пролетта настъпва след 15 март и е богато озеленена и цветуща, а топлата и слънчева есен продължава докъм 15 декември. Снежна покривка не се задържа, освен за 6-7 дни през някои години, а общо валежите са слаби - средногодишно 453 мм. Сравнително малката облачност, слабата мъгливост и широкият открит хоризонт осигуряват на курорта голяма продължителност на слънчевото греене - средногодишно 2275 часа.

Плажът е обширен - дълъг около 5 км и с ширина до 30 метра. Настлан е с хубав пясък с тъмен отблясък (съдържа повече желязо и манган), поради което по-силно поглъща слънчевите лъчи и се нагрява значително. Морското дъно край плажа е удобно и с малък наклон, поради което морето е особено подходящо за къпане и плуване.

Индикации за лечение и профилактика Курортът е обект на многогодишни медицински проучвания и неговият профил включва на първо място заболяванията, които се повлияват особено добре от калолечението: заболявания на опорно-двигателния апарат - хронични дегенеративни и възпалителни ставни заболявания: остеоартроза с различна локализация, ревматоиден полиартрит, инфекциозни артрити; миалгии, миозити, лумбаго; остити и периостити, състояния след костни фрактури (особено при забавено калусообразуване); периартрити, бурсити, тендовагинити; състояния след травми на ставите и на меките тъкани; гинекологични заболявания - хронични аднексити и периаднексити, хронични метрити, пери- и параметрити, както и безплодие поради посочените заболявания или вследствие първична функционална недостатъчност на половите органи; заболяване на мъжките полови органи - хронични простатити, епидимити, везикулити и кавернити, остатъчни явления след оперативни интервенции, патостермия и леки степени на стерилитет. Добри лечебни резултати се получават и при някои заболявания на периферната нервна система - хронични невралгии, неврити, плексити, радикулоневрити, дископатии, невровегетопатии, невро-фибромиозити, следтравмени състояния на периферните нерви, а така също и при някои кожни заболявания - хронични екземи, псориазис, невродерматити. Показани (индицирани) за калолечение са също и остатъчни явления след прекаран тромбофлебит.

От друга страна морско-климатичните фактори широко се използват за обща профилактика, закаляване и укрепване на организма, а също и за лечение на някои заболявания на дихателните органи - хронични бронхити, ринофарингити, синуити, трахеити, леки форми на бронхиална астма, функционални разстройства на нервната система - предимно неврастения и неврастенни реакции, както и хипертонична болест (извън летните месеци юли и август); други индикации - затлъстяване, подагра, състояния на възстановяване след тежко боледуване и оперативни интервенции, вторична анемия.

Поради малкия си дебит, минералната вода е подходяща само за питейно лечение на хронични колити, хепатити, панкреатити, подагра, затлъстяване, хронични интоксикации с тежки метали (преди всичко оловни) от професионално и от екологично-битово естество, хиперстенни форми на неврастения (поради успокояващото действие на магнезия върху нервната система), фосфатна нефролитиаза, профилактично срещу атеросклеротични процеси (магнезият понижава холестерина в кръвта).

Прилагани лечебно-профилактични методи и курортна база Основното курортно заведение в Поморие е голямата модерна балнеолечебница с курортна поликлиника, където в специализирани лекарски и други диагностични кабинети се провеждат различни балнеолечебни процедури - частични общи апликации на тялото, калолечебни вани, гинекологични и ректални кални тампони, компреси с екстракт от лечебна кал и от луга (екстракт от морската вода), вани с морска вода, къпане и плуване в басейни с морска вода, инхалации с морска вода, билки и лекарствени препарати; електро-слетлолечебни процедури, вкл. електрофореза с лечебна кал и с луга; лечебна гимнастика и различни форми на кинезитерапия, лечебен масаж и др. На плажа се извършват слънце-въздушни бани, къпане и плуване в морето, псамотерапия (лечение на плажа с горещ пясък), лечебно-спортни и спортно-профилактични игри и др.

Функционира и общокурортен стол за диетично хранене, ръководен от лекар-диетолог, технолози по храненето и кулинарни специалисти.

Курортът Поморие функционира целогодишно. Тук има разнообразни възможности за приятно прекарване на свободното време, посещение на забележителностите на курорта, вкл. и археологичните му паметници (под името Анхиало е основан още преди 2400 години от гръцки преселници от град Аполония - днешния град и морски курорт Созопол), самостоятелни полудневни и целодневни разходки и излети до околните курортни селища, град Бургас, разходки с кораб по морето, водомоторен спорт и пр.


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.