Плашилата не са обредни фигури

Плашилата в народната практика не са обредни фигури, но са една страна от народното творчество, която представя многовековния художествен и практически опит на българите. Те са възникнали спонтанно в народната въображение, породени от необходимостта да служат като пазители на земеделските култури - бостани, градини, семена и др. Те са правени от природни материали, най-често метли, тикви, слънчогледови стебла, кълчища, житни класове, царевична шума, семена. В народният опит се срещат и градински плашила от керамика. Такава керамична кукла, висока 60-70 см се съхранява в Самоковския етнографски музей. В нея се запалва огън и димейки, тя дава признак на живот и отлично пропъжда неканените "гости".

Този род народно творчество е една забавна художествена работа и представлява особен интерес за децата. Първичността на образа и неговата функция извикват в детското въображение представи за митични, иносказателни същества и създават особено приказно настроение.Христо Йотовски


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.