Аспарухов мост


Построяването на Аспаруховия мост е свързано с нарастването на промишленото значение на Варна и необходимостта от създаването на по-удобен воден път до там. Строежът на моста започва в началото на 1973 г. Правителственият срок за пускане на обекта Аспарухов мост е 30 септември 1976 г., но е завършен предсрочно. Открит е от Тодор Живков на 8 септември 1976 г. Имало е вариант, според който вместо 260 стълба на моста да се сложат 1730-метрови мачти със светлинни табла с по 24 прожектора, но не се осъществява.

Днес Аспарухов мост е част от автомагистрала Черно море, респективно от международен път Е-87, и същевременно се явява пътна връзка над канала море-езеро. Съоръжението провежда голям автомобилен поток - 10 000 превозни единици за 24 часа. Той е единствената връзка на жилищен квартал “Аспарухово” с града.

Освен важен транспортен възел от няколко години Аспаруховият мост е и сборен пункт на търсачите на силни усещания. Тук всеки може да изпита себе си с бънджи-скоковете на клуб Адреналин.


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.