Курорт Златни пясъци

Плажът е от златист ситен пясък
Плажът е от златист ситен пясък

Разположен в живописeн и eкологично чист залив в северната част на Черноморското крайбрежие, курортът Златни пясъци e само на 18 км от Варна.

Намира се  в Природния парк Златни пясъци, който разположен на надморска височина  277 м. и площ от над 1320 ха и е обявен за защитена територия през 1943 год. Туристическият комплекс Златни пясъци обхваща площ от 177,13 хектара. Така по-голямата част от парка е съхранена в естествения си вид, без човешка намеса. Близостта с морето, мекият климат и морският бриз силно са повлияли флората и фаунатав парка, поради което той силно се отличава от другитенационални паркове. Гъста гора от широколистни дървета, обвити в лиани на по-високите места плавно се спуска към морския бряг.

Сред този великолепен горски масив са разположени 69 хотела, 14 от които са 4-звездни, а по-голяма част от останалите са 3-звездни. Множество заведения за хранене, спорт и развлечения има не само край плажната ивица, но и сред красивата зеленина.  Златистият плаж започва буквално в подножието на гората. Огромно богатство на курорта са целебните минерални източници.

Златни пясъци е носител на "Син флаг" - престижна международна награда за екологично чист курорт. Ежемесечно се проверяват най-важните микробиологични и физикохимични стойности на атмосферата, морето и пясъка. В границите на комплекса транспорта за туристите е осигурен от няколко вида транспортни средства -  велорикши, колелета, мини-влакчета и движещи се със слънчеви батерии соларни таксита.      

МОРЕ И ПЛАЖ

Дължина на плажната ивица в курорта – 3,5 км, която на места достига 100 метра ширина и се слави като един от най-добрите пясъчни плажове в Европа.  Плажът е равен, покрит със златист ситен пясък. Пясъчното морско дъно плавно се спуска в морето, липсват скали и резки промени на дъното.

Чистите и спокойни морски води с ниско съдържание на соли, по-ниско от това на Средиземно море например, и отсъствие на опасни за хората риби и животни, са подходящи за къпане на деца и за подводно плуване.

КЛИМАТ

Климатът е мек, умерено-континентален, близък до климата на известните средиземноморски курорти.

Средната температура през деня в летните месеци е: на въздуха е 27°С., а на морската вода 24°С.

Лятото е дълго и топло, поради което слънчевите бани са възможни от май до октомври. Жегите тук не се чувстват заради  морския бриз. Липсват големи температурни амплитуди.

Мекото и хубаво време през ранна пролет и късна есен идеално подхождат за провеждане както на балнео и морелечение, така и на конгресни и конферентни мероприятия и краткотраен отдих.


Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.