Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Вие четете новините за България.
Ако искате да видите всички новини натиснете ТУК.
Населено място: 

Потъналата барджа започна да замърсява Дунав

Дата: 25.02.2015

Служители на Изпълнителната агенция по околна среда проверяват сигнал за мазно петно, което се носи по течението на река Дунав, в района на гр. Дунавци. По информация от Гранична полиция - Видин, петното е регистрирано към 7.05 часа тази сутрин, а след подаването на сигнала са взети проби от водата. Експертите предполагат, че замърсяването е от нефтени продукти, предвид миризмата.

Към момента се наблюдават отделни разпокъсани петна с площ между 2 и 4 кв.м., с ниска плътност, които се движат между Арчар и Лом.

Чрез системата за ранно предупреждение е подаден сигнал за инцидента до Румъния, Молдова и Украйна. Поддържа се връзка с изпълнителна агенция Проучване и поддържане на река Дунав и изпълнителна агенция Морска администрация. МОСВ очаква от двете агенции, в най-кратки срокове информация, относно предприетите от тях действия във връзка със ситуацията.

На 11 февруари баржа, натоварена с 850 тона торови препарати, потъна при румънското пристанище Молдова Веке. Тогава експертът по водите към WWF Иван Христов коментира , че негативният ефект от замърсяването ще се забави, заради географските особености на района на инцидента. Два дни след случая, от басейновата дирекция в Монтана обявиха, че качеството на водата на Дунав не е променено и не са установени замърсявания.

МОСВ

Видяна общо: 669 рейтинг: 0.47

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.