Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
Държава: 

Една Одисея през 2007 година

Дата: 09.12.2000

Ядреният потенциал на Азия рисува апокалиптична картина

Сега е 2007 година и тристранната война между Индия, Пакистан и Китай завършва, след като Делхи и Бомбай са сринати от ядрените удари на Китай. Това всъщност е увлекателна, но ужасяваща фантастика за ескалиращ конфликт, разказана от бившия репортер на Би Би Си Хъмфри Хоксли в книгата му "Огънят на дракона".

Тази история обаче има своите исторически основания: спорът за Кашмир между Индия и Пакистан, които вече са водили три войни от 1947, и недоверието, което преследва Индия и Китай след пограничния им конфликт през 1962 г.
„Това е сценарий, който биха предсказали само пророците на свършека на света" - гневи се във въображаемата визия на Хоксли индийският премиер три дни преди елегантната сграда, в която се събира кабинета му, да се превърне в купчина стопени отломки.
Джордж Фернадес, истинският министър на отбраната на Индия, известен с изявлението си, направено няколко дни преди ядрените опити на Делхи, че Пекин е „потенциална заплаха номер едно" за Индия, е заявил по адрес на книгата на Хоксли : "Надявам се, че тя ще бъде отмината просто като още една книга от жанра на фантастиката."
Решението на Индия открито да развива ядрения си потенциал и отговорът на Пакистан, който още същия месец направи собствени изпитания, бяха предупредителен сигнал за западните правителства, чиито политически съветници по въпросите на Азия дълго време концентрираха вниманието си върху двете Кореи, Тайван и като цяло върху Далечния Изток.
Когато по-рано тази година американският президент Бил Клинтън нарече Южна Азия вероятно "най-опасното място на света днес", той даде гласност на най-сериозното безпокойство на западните политици след края на Студената война.
Според индийското седмично списание "Аутлук" проучване, проведено за Пентагона миналата година от екип наблюдатели за Азия, подсказва различни сценарии, които биха могли да са измислени от самия Хоксли.
Сценарий номер едно, смята „Аутлук", започва развитието си от началото на следващото десетилетие с Пакистан, който се люлее на ръба на политическия и териториалния разпад.
До 2012 г. мюсюлмански екстремисти взимат страната под свой контрол и навлизат в индийската част на Кашмир. Делхи отвръща, като настанява войски в пакистанската част на Хималаите, а Пакистан отправя ултиматум за изтеглянето на Индия под заплаха от употреба на ядрено оръжие.
Китай, когото Делхи отдавана обвинява, че подпомага ракетно-ядрената програма на Исламабад, подкрепя ултиматума и започва да струпва войски по източната граница на Индия. САЩ призовават за сдържаност, изпращат военноморски сили в Бенгалския залив и предупреждават Китай да не се намесва. Индия извършва неуспешен удар срещу ядрените съоръжения на Пакистан, а Исламабад отговаря с ядрени удари срещу индийските войски по общата им граница. САЩ довършват пакистанските ядрени съоръжения с бомбардировачи Б-2, страната потъва в анархия, войските на Делхи настъпват и до 2020 г. се появява нова индийска свръхдържава, която е американски съюзник.
В сценарий номер две Индия и Китай постепенно достигат до стратегическо споразумение помежду си да изтласкат САЩ от региона.
Джасджит Сингх, директор на Института за проучвания в областта на отбраната в Делхи, заяви, че индийските мозъчни тръстове все още не са се впуснали в разиграването на подобни военни сценарии. Според Сингх в обкръжение на държави с ядрен потенциал е полезно да се правят прогнози за евентуалния развой на нова война с Пакистан, но също така е важно да се отчитат и обстоятелствата, при които би избухнал такъв широко мащабен конфликт. Той твърди, че съществува тъй нареченото "ниво на търпимост", което досега не е позволило напрежението да прелее. Когато двете страни се сблъскаха в Кашмир миналата година заради пакистанското нахлуване в Каргил, Делхи взе решение да не пресича военната контролна линия, разделяща териториите им, въпреки че подобен ход би прекъснал продоволствените потоци на врага. Сингх също така поставя под въпрос колко далече Китай е готов да отиде в подкрепата си за Пакистан срещу Индия. "На всички нива китайски официални служители подчертават, че трябва да решим този проблем на двустранна основа чрез мирни средства, "подчертава той и допълва: „Не съм склонен да повярвам, че в случай на ескалация на напрежението между Индия и Пакистан, Китай ще се намеси."

Борислав Михайлов

Видяна общо: 639 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки