Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Ходене по мъките на българския шаран

Дата: 23.11.2000

Новината, че едрият шаран започна да се отчита, бе светъл лъч в сивото ежедневие на мнозинството дребни шаранчета у нас. Най-сетне удари и техния час, дочу се рибешки ропот откъм смълчаните шавари на българското блато.

Първият въпрос, оформил се в пълните с мехурчета рибешки глави след тази вест бе: дойде ли най-сетне Видовден? Ще ли сме равни пред закон и бог: че то досега какво беше - за едни кюспето, за други кукичката…

Не щеме ний богатство, не щеме ний пари и разни други напеви за справедливост и правдини пееха с пълно гърло рибоците в шавара, след като прочетоха, че са подпукали едрите шарани. Отсега нататък, каквото за всички, това и за гол шаран, радваха се те, плескаха с перки от радост и лющеха едри като сълзи люспи. За кратко.

Представата на българския шаран за живота е белязана с трагизъм и дори безнадеждност - независимо от липсата на вълнение, краткосрочното стабилизиране на ситуацията и тенденцията за умерен растеж до следващия Никулден, отчетена от статистиката.

Историята доказва, че българският шаран е своеобразен мъдрец. Тази трагика и мъдрост са генетично заложени в него-още далеч преди онези далечни години на тъма и безпросветност, когато някакви конници надойдоха и размътиха Дунава.

Драматичната му съдба не претърпя промени и по- късно, когато българският шаран израстна идейно и водеше активен колективен живот в ДСО "Рибно стопанство".

Нищо не се промени особено дори когато на международен колоквиум край Будапеща той срещна символът на сексуалната революция - гола шаранка от унгарски произход, типичен продукт на свободомислието във водите оттатък Балкана. От дружбата им се появи създание, което предизвика одобрението на душманите на шаранското племе, но не облекчи ориста му като цяло.

Дори падането на желязната завеса и възможността за свободно пътуване до Виена и обратно не помогна - той си остана черноглед.

Свикнал с мисълта, че ще свърши преждевременно дните си в тавичката, с напълнен с орехи корем, полегнал в сетното ложе сред домати и лучец, българският шаран трудно хваща вяра. В края на краищата винаги му се предлагаше едно и също - същата тавичка, същите домати, същия лук - макар и вече на по-високи, пазарно формирани цени. Единственият му предоставен избор обаче всъщност бе на коя страна да полегне - лявата или дясната. И толкоз!

Ето защо малко след като научи за новината, че едрият шаран започнал да се отчита, мнозинството дребосък се замисли. Има нещо гнило в тази история, споделяше си тихичко той из шаварите. Какви са например тези незнайни баш рибари, та едрият шаран решил да се отчита пред тях?

От данъчното ли са, от финансите? Къде остана Муравей? Регистриран ли е едрият шаран по ДДС? Внесъл ли го е в републиканския бюджет? Дали пък с помощта на рибарското племе той не източва фиктивно внесено ДДС? Къде бди "Антимафия"?

Такива въпроси си задаваха в рибешкото стадо. И понеже нямаше отговор тръгнаха да го търсят по-нагоре.

Там ги чакаше мрежата на Киро Бореца, който беше приватизирал язовира.

Румен Савов

Видяна общо: 662 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.