Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Планината на Орфей

Дата: 03.12.2000

В тази белязана от Бога планинска земя живеят над 300 хиляди български граждани - християни и мюсюлмани. Раждат се все още деца. В Старцево, Широка лъка, Златоград, Триград, Велинградско и на десетки други места усетът към красотата живее с багрите на уникални за всяко от тези места тъкани, губери, китеници, черги, чорапи, престилки. Планината живее със своите протяжни песни, донесли толкова слава на България. "Магията на българските гласове" има своите корени в Родопите. В Родопите се намират и такива шедьоври на средновековната и възрожденската епоха като Бачковския, Мулдавския, Араповския и Кукленския манастири, Агушевите конаци в Могилица, старинните ансамбли в Златоград, Ковачевица, Широка лъка, Долен, Брацигово и Стария град на Пловдив.

В десетки села и малки градчета вече посрещат и туристи : Ковачевица, Долен, Равногор, Ракитово, Велинград, Брацигово, Триград, Ягодина, Гела, Солища, Борино, Сърница, Девин, Широка лъка, Манастир, Орешец, Момчиловци, Могилица, Златоград, Маджарово. Със сигурност списъкът не е пълен.

Тук е и възкръсналата манастирска обител на Кръстова гора, стари византийски крепости, старата архиепископия на Кърджали.

Картината е величествена и пасторална. Картината е достойна за първа страница на всяка от известните в Европа туристически дестинации. В нея се крие и потенциалът за един разнообразен туристически продукт в който традиционно предлаганите почивки и ски-пакети и нощувки в курортите се преплитат с пакети за активна почивка и алтернативни видове туризъм, базирани главно на настаняването при местните хора - в къщи и семейни хотели от различна категория; разходки и преходи на колело и на кон, със снегоходки, със ски писалки и просто пеша, наблюдение на диви животни и птици, на редки растения. Към това можем да добавим спускане с каяк и рафт, проникване в неосветени пещерни галерии с изключителни образувания и дори проникване в миньорски галерии - каквито вече се предвиждат в района на Златоград в затворените мини на "Горубсо". Има място и за турове базирани на тъканите за които говорихме, на песните и на чановете, на народните музикални инструменти - и то извън традиционните песенни фестивали, и за програми за посещение на многобройните светилища на траките и паметници от времето на римляните, ранновизантийската епоха и Средновековието, които започват на изток с крепостта Мезек и тракийската гробница, преминават през Вила Армира и великолепния музей на град Кърджали и достигат на запад до останките на Никополис ад Нестум до гр. Гоце Делчев и използваните за жертвоприношения Каялийски скали.

Прочее, тази ос изток - запад (и обратно) може да бъде убедително посочена като най-перспективното направление за разработване на нови програми за 7-15 дни, базирани само в Родопите: насочена и към пристигащите за ски туризъм и балнеолечение, и към идващите за приключенски туризъм и добра кухня, и към гражданите в големите български градове, и към пътуващите бизнесмени. Тя трябва да стане също така ос на партньорството на родопските общини. Разработването на една широка рамка на регионално сътрудничество в сътрудничество между държавна администрация, неправителствени организации и частния бизнес, не непременно от отрасъл туризъм, представлява най-големият залог за устойчиво развитие на Родопите като цяло. Тази ос е достойна и за един мащабен пилотен проект, който би могъл да бъде подкрепен от различни международни и национални програми и фондове, поради комплексния характер на своето действие, своите демографски, социални, икономически и културни аспекти. Този подход е и единствено правилният. Само тогава и плахите повече или по-малко успешни примери на алтернативен туристически продукт в региона ще се превърнат в определящи неговата физиономия като регион за туризъм и пътувания.

В този дух е и разработеният от Асоциация БААТ и Френското сдружение ТЕТРАКТИС проект за развитие на Родопите като планина, икономика и хора, чрез тематичен туризъм - туризмът, който има най-големия растеж в Европа днес. Избрали сме за водеща нишка традиционните занаяти, тръгвайки от тъкачеството и сме наименували този проект, Пътища на родопските майстори занаятчии.

Любомир Попйорданов - Асоциация БААТ и "Одисея-ин" ООД

Видяна общо: 616 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.