Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
Държава: 

БААТ - Новата визия за туризма

Дата: 28.10.2000

Специално за Пътешествие


В рамките на тригодишен проект за техническа помощ между Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) и Асоциация ТЕТРАКТИС (Франция) и по идея подсказана от опита на туроператора ОДИСЕЯ-ИН ООД, през 2000 г. започна разработването на пилотен проект за интегрирано устойчиво развитие на целия масив на Родопите чрез тематичен туризъм. В началото идеята беше да се разработи само "пистата" на традицията на тъканите, но обсъжданията проведени във Велинград (1-2.09.2000 г.), Смолян (25-26.09.2000) и Хасковски Минерални бани (19-20.10.2000) и търсенето на такъв продукт подсказаха, че разработката трябва да се насочи към голямата традиция на занаятите в Родопите като цяло.

Независимо от липсата на външно финансиране, в работните срещи участваха над 40 души, като постепенно се оформи едно твърдо ядро, което към днешния ден има и основния ангажимент за постигане целите лансирани в досегашната фаза на проекта. Заслужава да се отбележи и присъствието на всички заинтересовани групи: домакинства, семейни хотели, туроператори, предприемачи, местни и регионални администрации, министерства и граждански сдружения, представители на музеите, тъкачи, регионалисти и преса.

Кои са "Пътищата на родопските майстори-тъкачи"?

Инициаторите трябваше да направят своя избор, като заложат на нови комуникационни оси и региони, в които големият туризъм не е стъпвал. Основният маршрут тръгва от долината на река Места (на запад) - Гоце Делчев и Гърмен и минава през Доспат - Борино - Девин - Широка лъка - Смолян - Златоград - Ардино - Кърджали - Маджарово - Ивайловград и Хасково - Мезек, Свиленградско (на изток). Като допълнителни подходи за влизане в зоната се очертаха пътищата: Велинград/Ракитово - Сърница - Доспат и Асеновград - Лъки -Манастир - Момчиловци

Какво предстои да се направи през тази година?

  • създаване на обединителен Интернет сайт за Родопите
  • издаване на имидж брошура "Дестинация Родопи"
  • подписване на Меморандум за намеренията
  • лобиране за подкрепа на равнище местна и регионална администрация и иницииране на създаването на междуведомствена група за пилотаж на проекта на равнище експерти от заинтересованите министерства
  • учредяване на гражданско сдружение за тематичен туризъм в Родопите, действащо на територията на шест административни области
  • търсене на стратегически партньори и международни програми

Специално за читателите на Пътешествие публикуваме идейното встъпление към този проект, така както то е представено във Велинград.

Уважаеми колеги и приятели,

Днес ние сме се събрали в сърцето на може би най-енигматичната българска планина - Родопа. Планина в която от най-древни времена е кипял активен стопански, обществен и културен живот. Планината, в която според преданията е звучала музиката на Орфей и около която се е родил култът към виното и бог Дионисий. Една планина, в която се пеят някои от най-хубавите български песни, в която се правят някои от най-хубавите български тъкани, в която са изградени някои от най-хубавите български къщи, в която са запазени в най-висока степен традициите и гостоприемството, с които българският народ се е славил. Една планина, в която все още се разказват и раждат легенди и която безспорно е част от съвременната митология на българина.

Знаем, че звучи малко приповдигнато, някои ще кажат дори високопарно, но това е само част от истината. За съжаление, от цялото това богатство и до днес никой не се е наел да направи центъра на една мощна позитивна кампания. Никой не си е поставил за задача да направи кампания за целите български Родопи - от Гоце Делчев до крепостта Мезек и от Велинград до Златоград. Не правят изключение в това отношение и българските туроператори… Нашата цел днес е чрез един пилотен проект за развитие на тематичен туризъм да започнем да изграждаме за Родопите техен собствен имидж, да обосновем съществуването на една собствена физиономия на този голям планински масив, характеризиращ се с древна история, силна населеност, различни религиозни вярвания, жива традиционна култура и изключително за мащабите на Европа биоразнообразие и богатство на природни формирования.

Макар и поделена с Гърция, четири пети от територията на Родопа планина - цели 13-14 хиляди кв. км се намират в границите на България. В тях са и прочутите непроходими български гори, и каньоните на реките Арда, Буйновска, Девинска и Триградска, и скалните феномени "Гъбите" при Бели пласт, "Сватбата" до Кърджали, Скалните мостове, Каялийските скали, десетки международно признати резервати и защитени местности със стотици и хиляди редки и уникални растителни и животински видове. Само в пещерите на Родопите специалистите изброяват 28 вида прилепи - феновете на околната среда знаят какво означава това. Тук са трите най-посещавани български пещери: Дяволско гърло, Ягодинска и Ухловица. Да не забравяме и многобройните язовири, реки пълни с риба и горските стопанства.

Любомир Попйорданов - Асоциация БААТ и "Одисея-ин" ООД

Видяна общо: 647 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки