Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
Държава: 

Най-шантавите постижения на годината

Дата: 31.12.2004

Четирите най-шантави откритията на 2004 г., които ще променят света, избра сп. "Попюлър сайънс". Идеята на класацията е да се подберат авангардни и необичайни технологии, описани от авторите на фантастични романи като част от бъдещето на човека, които вече се разработват от учените и са на път да станат реалност.

Разбира се, както се полага, обзорът започва с компютрите. Съвременните компактни и мощни машини като че ли са излезли от някой научнофантастичен роман. Сега единственото, за което като че ли въобще може да се фантазира, е намаляването на размерите на компютрите и подобряване на функциите им. Всъщност едно от най-големите технологични постижения, което ще промени радикално компютрите, е начинът на изображение, твърди сп. "Попюлър сайънс". Светодиодните екрани вече са на път да изместят течнокристалните, тъй като използват значително по-малко енергия. Така супертънките монитори с фантастична революция ще превърнат всеки компютър в истинско бижу. Сега такива дисплеи се използват в производството на някои мобилни телефони. Особено привлекателна изглежда възможността да се създаде необичайно тънък и променящ формата си екран, което позволява на човек с едно движение на ръката да разгърне мобилния си телефон в десктоп с 13-инчов дисплей. Учените вече работят над такава умопомрачителна машина, която ще използва цяла мрежа от сензори, за да се приспособи към околната среда и към изискванията на потребителя. Яркостта на екрана и силата на звука ще се променят автоматично, а страниците на текста ще могат да бъдат разглеждани само с едно движение на окото. Машината също така ще знае дали се намира в ръцете на своя собственик или в джобовете му. Компютърът ще може да определя своето местоположение и при приближаване към дома ще може да изпрати сигнал към домашните електроуреди - да включи печката или да се напълни ваната.

Второто необичайно откритие, над което учените работиха през 2004 г., са мозъчните курорти. Въпреки че звучи наистина налудничаво и напомня повече сцена от филм, това е съвсем реален проект, базиран на разработки на учените от Медицинския университет в Южна Каролина. Идеята е следната. В началото клиентите на мозъчния курорт преминават редица психолигически тестове. След като се анализират резултатите, човек надява шлем с електромагнитни намотки и започва да релаксира, като през това време "невро-треньор" въздейства върху мозъчната кора, реорганизира нейната работа и структура, като постоянно има обратна връзка, подсигурена с помощта на магнитно резонансна томография. В съчетание с препарати, разработени специално за подобряване на паметта и бързината на реакциите, мозъчният курорт гарантира свежа и подмладена памет. Американските учени вече са изпробвали подобен тип магнитни подбудители върху доброволци и потвърждават, че времето за реагиране намалява с 10 процента.

Автомобилите, които се поправят сами, също влязоха в шантавата класация на сп."Попюлър сайънс". Материалите, необходими за производството на такива авангардни машини, вече са разработени в университета в Илинойс. Колите ще се произвеждат от специален продукт, който представлява въглероден полимер, съдържащ хиляди микроскопични капсули с възстановяваща течност, която попълва невидимите за окото пукнатини, в мига, в който се появяват. А ако аварията е по-сериозна, автомобилът може да бъде поправен с друг материал. Продуктът е разработен от лабораторията на Калифорнийския технически университет и представлява магическа смес от паладий, никел, мед и фосфор. Авточастите, направени от този материал, ще имат свойството да възвръщат първоначалната си форма, дори и да бъдат тежко ударени.

Интересна е и технологията, създадена от учени от Бостънския университет, която ще даде възможност хората да сменят болните си зъби със здрави, които ще поникват на мястото на старите. За тази уникална възможност обаче ще е необходимо да имаме в резерва стволови клетки, взети от паднали в детството ни млечни зъби, които ще могат да се съхраняват до момента, в който ни потрябва да възстановим някой болен зъб. При експерименти с животни учените вече са успели да създадат резци, израснали от стволови клетки.

в-к Стандарт

Видяна общо: 665 рейтинг: 0.19

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки