Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Най-много българи пътуват за Турция

Дата: 31.12.2004

Българските туроператори ще заведат най-много туристи в Турция по автобусни програми за посрещане на Новата година. Общо около 3000 души ще пътуват с автобуси в чужбина за празниците, което е ръст от 50% спрямо миналата година, сочат данните на агенциите. От тях близо 2000 туристи ще празнуват в югоизточната ни съседка, като само 1500 ще са в Истанбул, а останалите в курортите Кушадасъ, Мармарис и Анталия. Другите програми са за Гърция, Унгария, Австрия, Италия, Франция и Чехия.

Имаме двоен ръст в записванията по всички автобусни дестинации в сравнение с миналата година, заяви Гриша Костов, президент на "Алфа тур". Туроператорът ще заведе по тях над 750 туристи в чужбина за Нова година. Половината ще бъдат в Истанбул. Костов припомни, че миналата година програмите в Турция се провалиха заради атентатите, които предизвикаха отлив. Интересът към страната се възобнови и дори надмина този от 2002 г., твърди той. Според Костов добрите резервации за Истанбул са заради приемливите и достъпни цени, които са по-ниски в сравнение с българските планински курорти. Програмите в Турция излизат средно около 150 евро на човек за три нощувки в хотели три и четири звезди с празнична вечеря и транспорт. Гриша Костов вижда нова тенденция в автобусните пътувания за Нова година. Тя е свързана с това, че интересът на туристите вече не е насочен към обиколни турове, а към престой и празнуване в един град или курорт. "Алфа тур" предлага още посрещане на новата 2005 г. в Гърция и по-специално на Халкидики, като в програмата е включена и екскурзия до Метеора. Също така във Виена, Будапеща и Венеция.

Управителят на туроператора "Тюрк травел" Олег Маджаров каза, че ще заведат общо около 350 туристи в Турция, които ще бъдат настанени в Истанбул и курортите Кушадасъ, Мармарис и Анталия. От "Партнер травел" организират програма с пет автобуса само за Истанбул, за където ще пътуват 250 души, обяви управителят на компанията Одисей Спасов. "Он травел" има четири автобуса за Истанбул, три за Анталия и два - за Мармарис, съобщи собственикът на фирмата Ася Караманова. Туроператорът ще заведе към 550 българи в чужбина по всички свои автобусни програми. Другите му дестинации са Прага, Будапеща, Атина и Солун, за които има по един автобус. Караманова посочи, че през тази година са заложили на разнообразни програми, с което отчитат ръст.

Президентът на туристическа компания "Ваканция" Георги Милошев твърди, че интереса към автобусните дестинации се запазва на нивото от миналата година. Фирмата организира един автобус за Истанбул и е пуснала като нова програма - Ница, която е предизвикала голям интерес и бързо се е напълнил един автобус. Освен това "Ваканция" има и малка група за Испания. Василка Панковска, мениджър "Външен департамент" в "Алма тур БГ", смята, че през тази година е по-слаб интересът към Турция, тъй като дестинацията започва да омръзва на българските туристи, които вече добре я познават. Туроператорът има само един автобус за Истанбул и един за Гърция, където организира класически тур. Според Панковска се засилва търсенето на индивидуални пътувания с коли, особено към Гърция. "Алма тур БГ" ще изпрати в чужбина по автобусни и индивидуални програми общо около 240 туристи. Управителят на "Александър тур" Ирина Найденова каза, че записванията за новогодишните празници за първи път са осъществени по-отрано. Това не е типично за българските туристи, които имат навика да резервират в последния момент. Обявихме програмите си още в края на септември, като основните записвания станаха през октомври и ноември, посочи Найденова.

в-к Дневник

Видяна общо: 977 рейтинг: 0.28

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.