Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Швейцарски часовникар иска да наложи нова мярка за времето

Дата: 31.12.2008

Да се гадае часът по часовниците на Давид Шансон е истински подвиг: младият швейцарски часовникар е приел лудото предизвикателство да спечели планетата за нова мярка за време, с която е съоръжил първите, произведени от него, часовници. Те са разграфени на 10 деления, а не на обичайните 12, което е много по-логично според 34-годишния изобретател.

"Винаги съм намирал за крайно нелогично нашето деление на времето на основата на 60", казва Давид, внук и правнук на часовникари от Вале-дьо-Жу, една от люлките на швейцарското часовникарство. Той е убеден, че новата десетична мярка има двойно предимство: тя премахва досадното превръщане на минути в часове и улеснява изчисляването на отрязъци от времето.

Първите модели от колекцията си Шансон не се колебае да нарече "революционни" и обяснява как голямата стрелка обикаля циферблата в 10 деления, като всяко денонощие е разделено на 2 пъти по 10 деления. Склонен е да признае, че това е малко объркващо, но е убеден, че усилията за възприемане на неговата метрична система не са непреодолими.

Като истински прагматик Давид Шансон е убеден, че ще е необходимо време за привикване, което включва съжителство за определен период на двете мерки. Затова циферблатът на часовниците му - много естетически оформен - позволява да се чете времето и постарому благодарение на традиционното разграфяване.

В интернет модел на новия часовник се предлага за 450 швейцарски франка, но засега приемът е резервиран. От 500-те изработени бройки (гарантирано Swiss Made) досега са се заинтересували едва десетина души, повечето колекционери.

Видяна общо: 1048 рейтинг: 0.30

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.