Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
Държава: 

Да е здравеносна и щастлива Новата година!

Дата: 31.12.2008

С признателност и любов към карловци и всички българи 

Може някой да ни учи, че трябва да следваме законите на обществото, но истината, че ние всички всъщност правим обществото ежедневно. Обществото е като една лаборатория, в която всеки ден някои творят ценности, експериментират ценности и възпроизвеждат ценности, докато други за съжаление, предпочитат анти-ценности. Или с други думи, ценността – ключова реактуализирана концепция и проблематика в съвременната световна антропология, е критерий за качество на нашия живот, скелет на нашите социални стратегии и предпоставка за щастие. Но само предпоставка, тъй като успехът на всяка цена е цел на много хора, a хуманистичните ценности не гарантират винаги успех. Така животът се превръща в баланс на ценното и успешното. Ако двете понятия включват едно и също съдържание, в живота ще има баланс и ще доминира плавният стабилен прогрес. Ако успехът на хората в едно общество се гарантира от корупция и нехуманност, резултатът е наличие на регрес, социален дисбаланс, кризи и социални депресии.

Като цяло обаче, човешката история е пример за прогрес, тъй като прогресът е онази жива клетка, за която не е необходима винаги власт. Корумпираният успех без власт загива. По тази причина обикновено той е краткотраен и колкото и пагубни да са неговите резултати, те не могат да победят живите клетки на прогреса.

Един от елементите на културния прогрес е спираловидното човешко културно мислене, което следва, но не е идентично на линеарното хронологическо време. Всяка година ние празнуваме нашите рождени дни и имаме много други празници, които в миналото като че ли осмисляха нашия живот, а сега са културния фон или краткотрайно събитие в нашето ежедневие. Днес много повече внимание обръщаме на ежедневието и не случайно Зорница Христова пожела на света смислени делници. Аз от своя страна отправих моите специалните коледни поздравления до антрополозите по света с пожелание да не забравяме, че в живота качественото познание е било винаги от значение в човешката история. А познанието ни за спираловидното културно мислене е едно от най-значимите постижения в културната ни история въпреки че е нож с две осриета поради факта, че традицията не винаги подпомага прогреса.

Като цяло обаче, спираловидното културно мислене крепи семействата, възпитава децата и прави възрастните полезни в обществото и дори историята добива смисъл. То се основава на различни културни традиции, свързани с раждането, брака, смъртта, историята, фолклора и природата.
Всяка година, например, ние празнуваме Нова година като един от най-желаните празници, тъй като Новата година е винаги началната точка на следващата културна спирала на нашето ежедневие. През годината тя може да падне като успех и жизнен опит много ниско, но към Коледа идва отново високо – забравяме лошото, подреждаме на лист плановете за успехи през спедващата година и с много Коледни подаръци и шампанско в новогодишната нощ отново сме на старта на живота – отново по-високо и отново с оптимизъм, че лошото през годината ще бъде по-малко и доброто, истината, честността и любовта ще бъдат нашето ежедневие, а празниците ще бъдат повод за истинско веселие.

Човешката история и култура може и да не са най-съвършените продукти и активни компоненти във вселената, но те са без съперници във възможността да крепят оптимизма и красотата в ежедневието ни като взаимодействие. Колкото и да е красива, природата винаги е фон и никога снегът в планината не може да проговори с усмивка, така както ние всички всяка година на Нова година отново и отново си пожелаваме:

Да е здравеносна и щастлива Новата година!

Специални новогодишни поздрaви на всички българи у нас и по целия свят от Българското общество в Юта!

От Солт Лейк Сити,
Д-р и. Лолита Николова

Интернет старица на Международния институт по антропология

Коледни пожелания към антрополозите по света

Каква година!

Lolita Nikolova, PhD
International Institute of Anthropology
29 S State Street #206
Salt Lake City, Utah 84111
Website: http://www.iianthropology.org

Видяна общо: 1411 рейтинг: 0.41

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки