Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Племенната култура все още е жива в една албанска долина

Дата: 31.12.2008

Прокълнатата планина се издига далеч над долината Шала, а снегът е прегърнал върховете й дори през лятото. Острите върхове на планината прикриват един от най-откъснатите райони на Европа, където племенната култура продължава да живее, макар и съвременният свят да си проправя път.

През около една втора от годината долината Шала, определена за защитен национален парк, е изолирана от снега, който блокира достъпа до осеяните със скали кални пътища, виещи се през планината. Единственият път към или навън от Шала е седемчасов преход пеш, за да се стигне най-близкият път, стига снегът да не е прекалено дълбок. Тук все още тлее един вече изчезващ начин на живот в традициите на Кануна - кодекса на Лек Дукагини от XV век. Все по-малко и по-малко от местните обаче са готови да прекарат суровата зима в Тет, католическо село с грубо варосани каменни къщи, разпръснати из долината, където снегът се натрупва толкова високо, че дори гостуването у съседа става невъзможно. Преди по-малко от две десетилетия в Тет през цялата година живеели около 200 семейства. Сега има около 10-15 семейства.

"Всички заминават за зимата," каза Дилда Дедноя, жизнена 69-годишна жена, която престанала да прекарва зимите в дома си в Тет преди около седем години. "Зимата затъваш напълно в снега и наистина ти се иска да заминеш," казва тя, описвайки един живот на лишения и непосилен труд, при който храната се складира през есента, така че да стигне до пролетта, дърветата за огрев трябва да бъдат струпани в къщата, а съселяните остават изолирани един от друг. "Натрупваше се по четири метра сняг пред вратата, нямаше лекари, нямаше училище".

Агентина Чарку, 76-годишна, живее в къща, разположена върху склона на долината, първата на калния път, водещ към Тет през планината. През последните две години есенно време тя пуска кепенците на дома си и се премества в Шкодра. Въпреки всичко обаче тя предпочита да си остава в планината. "Когато дойда тук, съм като преродена", казва тя, докато гледа как светулките блещукат в градината в тъмнината на лятната нощ. "Все още искам да остана, но по-младото поколение не иска да работи толкова много. Не мога да остана сама тук. Трябва да вървя със семейството си. Това е практическа необходимост, но също традиция", допълва тя.

На затънтени места като това тук традициите на Албания са най-силни. Мнозина продължават да живеят поне частично според нормите на Кануна - кодекс, препредаван от векове, където върховна е "беса"-та (в приблизителен превод това е думата за чест или свещено обещание). Канунът се е спазвал еднакво от мюсюлманското мнозинство и малцинствата на католическите и православните християни.

Канунът регулира всичко - от наследствата и религиозните права до стопанисването на добитъка. Дори минималното отклонение можело да доведе до кръвна вражда, продължаваща с поколения. Неподчинението на Кануна пък водело до тежки наказания - от заточение до изгаряне на цялото семейство на нарушителя.

В Тет никой не би продал земя на външен или дори на друг от селото. Булките трябвало да бъдат довеждани от места извън долината - традиция, която съблюдава повелите на Кануна, според който бракът с член на същия клан е забранен.

"Канунът е закон. Също като държавния закон", обяснява Гьовалин Локтъ, грубоватият 39-годишен "криеплак", т. е. ръководител на селото. "По силата на Кануна може да бъдеш убит заради честта", допълва той, отпивайки домашна ракия в доскоро единствения бар в Тет - дървена барака, преустроена от обор за кози. "Но е по-добре да бъдеш убит, защото кое му е хубавото на живота, ако прекараш 100 години зад решетките?".

Кулата на Тет е спомен за унищожителното наследство, което кръвните вражди може да имат. Сега туристическа атракция, каменната сграда без прозорци е мястото, където мъжете от враждуващи семейства можели да намерят подслон с месеци или дори с години. Лесно защитаема, с отвесни стени и процепи вместо прозорци, мъжете оцелявали благодарение на животните на долния етаж и храната, носена от жените на семейството, които не били обект на отмъщение. Кулите вече не се използват. Все още обаче в Северна Албания има семейства, принуждавани да се оттеглят в изолация заради вражди, без да могат да се отдалечат от вратата на дома си от страх, че може да бъдат убити. А понякога в днешни дни не само мъжете, но и целите семейства се страхуват за живота си.

Канунът е оцелял въпреки четирите десетилетия на комунистическо управление след Втората световна война със своите трудности, като например масовото затваряне в лагери и опитите племенните практики да бъдат премахнати.

"Това, което хората тук са преживели, е изумително", казва Майкъл Галати, доцент по антропология в колежа Милсапс в Джаксън, Мисисипи, осъществил четиригодишно антропологическо и археологическо изследване в долината Шала, който проучил също въздействието на изолацията. "Човек преминава от тази изолирана пламенна култура до една от най-суровите тоталитарни диктатури, които светът някога е познавал, и право към глобализираното общество", казва той.

Много хора в Албания обаче, особено в бързо модернизиращата се столица Тирана, сега смятат Кануна за жесток и тайнствен, който повелява за кръвта да се плаща с кръв и че жената е "вещ, създадена да понася". Канунът "е бил повтарян от векове и е дълбоко вкоренен в съзнанието на хората", каза Исмет Елези, пенсиониран преподавател по наказателно право в Тиранския университет, който 50 години е изследвал Кануна. "Младото поколение се интересува от рок и поп, а не от Кануна, въпреки че го спазват. Обикновено по-възрастните карат младите да се придържат към него, въпреки че те не знаят как", допълва той.

Дори в област, изолирана като Тет, е ясно, че външният свят се промъква. Сателитни чинии надничат сега от традиционните дървени покриви, а монтирана наскоро антена за мобилни телефони осигурява отлично покритие в района, където държавната стационарна телефонна мрежа все още не може да достигне. Увеличаващият се брой туристи са склонни да понесат разтрисащото костите пътуване на четири колела, за да стигнат до долината. Жителите на селото вече са започнали да приемат гости срещу заплащане в домовете си, но не е ясно колко туристи ще могат да настанят.

Все още жителите на Тет посрещат посетителите с ракия и малки чашки гъсто, сладко кафе. Все пак, по албанска традиция и съгласно Кануна, гостът не може да бъде отпратен.

Видяна общо: 1048 рейтинг: 0.30

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.