Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Компаниите от сектора на услугите - в шок от кризата

Дата: 31.12.2008

Фирмите, които работят в сферата на услугите, са най-притеснени от икономическата криза. Това става ясно от последните данни на Националния статистически институт (НСИ) за бизнес климата в страната.

Показателят бизнес климат дава информация за оценките на настоящата и за очакваната бизнес ситуация в предприятията през следващите 6 месеца.

Бизнес климатът в сектора на услугите е паднал рязко от 44,3% през ноември на 0,3 на сто през декември, съобщиха от НСИ. Достигнатото ниво е с 40,5 пункта под дългосрочната средна стойност на показателя.

Конкуренцията в бранша, макар и по-слаба в сравнение с предходния месец, продължава да затруднява в най-голяма степен предприятията от сектора на услугите, показва още статистическото проучване. Същевременно през декември компаниите са усетили по-силно негативното въздействие на фактори като “несигурна икономическа среда”, “слабости в икономическото законодателство”, “финансови проблеми” и “недостатъчно търсене”. Около една пета от мениджърите в сектора прогнозират намаление на цените, а 65,7% - запазване на равнището им през следващите три месеца. Предвиждат се съкращения на персонала.

Като цяло НСИ отчита, че започналото през октомври 2008 г. влошаване на стопанската конюнктура в страната продължава вече трети пореден месец. През декември общият показател на бизнес климата е паднал с още 18,8 пункта и вече е с 11,7 пункта под дългосрочната средна стойност за последните 10 години. Данните показват, че само 35,2 пункта делят сегашните оценки на фирмите за ситуацията в бизнеса от най-негативните очаквания, които са били отчетени през февруари 1997 г.

На второ място по негативни очаквания след сектора на услугите се нарежда търговията на дребно. Показателят бизнес климат в този сектор е паднал с 20,2 пункта под дългосрочната си средна стойност. Най-големите притеснения на търговците на дребно са свързани с очакванията за свиване на продажбите и намаление на цените.

Видяна общо: 1122 рейтинг: 0.33

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.