Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
Държава: 

Търговията с редки видове застрашава дивата природа

Дата: 29.12.2010

Международно изследване на оксфорския университет потвърди, че некачествените данни, липса на средства и небрежно прилагане на регулациите на конвенцията за търговия със застрашени видове (CITES) подкопават опазването на дивата природа, като по този начин се увеличава риска от разпространение на вредители и болести. По конвенцията на ООН се регулира търговията с близо 34 000 вида.

Според изследването на националния университет на Сингапур и британския университет Oxford Brookes международната конвенция CITES се нуждае от спешна реформа. "Изследванията на търговията с дива природа са изненадващо малко. За много видове – не само за тигри и носорози, но и за дървета, примати и птици, продавани като домашни любимци – търговията остава най-голямата заплаха", смята Джейкъб Фелпс от сингапурския университет.

Основен проблем е липсата на точни данни за купуваните и продаваните видове, което пречи на властите да вземат адекватни решения за опазване на природата.

За повече от една пета от всички бозайници и за почти една трета от всички земноводни съществува риск от изчезване, пише в Червения списък на застрашените видове на Международния природозащитен съюз (IAC). Унищожаването на местообитания, прекомерния улов и климатичните промени вече са предизвикали най-бързия темп на изчезване на видове откакто преди 65 млн. години са измрели динозаврите.

Преди два месеца светът договори цели за опазване на биологичното разнообразие до 2020 г. по време на конференцията в японския град Нагоя. Биосферата осигурява ценни екосистемни услуги за поддържане на човешкия живот и икономическата дейност. Такива са пречистването на въздуха и водите и предотвратяване на ерозията на почвите.

Ройтерс

Видяна общо: 990 рейтинг: 0.35

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки