Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Топ готвач приготвя накуп 350 порции в тиган за Гинес

Дата: 26.04.2012

Пеньо Иванов от „Пъстра трапеза” ще се включи в уникалното по рода си събитие, организирано от Ангел Ангелов от Копривщица

Топ готвачът Пеньо Иванов ще се включи в приготвянето на традиционни български гозби в най-големия тиган, изработван в България. Това ще се случи в рамките на специалното гостуване на кулинарния фестивал Пъстра трапеза по време на събитието, организирано от Ангел Ангелов, във възрожденския ни град Копривщица от 29 април до 1 май.

Пеньо Иванов е прочут с това, че вече 4 години в рамките на „Пъстра трапеза” събира и съхранява традиционни рецепти от българската кухня, запазени в различни кътчета на България, за да покаже богатството на родната кулинария.

"Юнашкият съд, който тежи цели 78 килограма, изработен е от неръждаема стомана и е с диаметър 150 см, ще се превърне в арена на действие за приготвянето на традиционни за този край рецепти и официално ще кандидатства за приза Bulgaria’s Largest Frying Pan за рекордите на Гинес. Във възрожденския ни град Копривщица" - сподели авторът на инициативата Ангел Ангелов. Специално за юнашкия тиган дърводелецът Найден Стефанов ще изработи двуметрова дървена дръжка, а за да се загрее подобаващо съдът на жив огън, ще бъдат докарани две каруци дърва. В Гинес вече са изпратени снимки и декларации, удостоверяващи размерите на тигана-гигант, а на събитието на 1 май ще присъства и нотариус, който ще проследи меренето на юнашкия готварски съд.

Според Ангел Ангелов, преди много векове старите българи използвали подобни гигантски съдове в мандрите, където се загрявало млякото. За да е атмосферата наистина специална, ще бъдат изработени и дървени пейки, на които гостите на празника да поседнат и опитат от вкусните гозби.

Освен Пеньо Иванов, гост-готвач на 1 май ще бъде и актьорът Стефан Сърчаджиев-Съро.

В менюто са включени вкусотии като свински късчета с пресни попски лукчета, гъби и градински подправки, пилешки филенца с морковчета, пресен чесън и масълце и агнешки дреболийки по овчарски, с гъби, печени пиперки, попски лукчета и пресен джоджен и агнешки дреболийки „по овчарски“. Освен това ще се приготви и забравената местна рецепта за домашна лютеница за разядка Първата чушка.

 

Видяна общо: 409 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.