Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Румъния печели от забрана на пушенето у нас

Дата: 28.05.2012

Туристическият бизнес в Румъния ликува, заради пълната забрана за пушене в България, която е в сила от първи юни т.г. за ресторанти, барове, хотели и офис.

Румъния е най-близкият конкурент на нашите черноморски курорти. От съседката ни смятат, че ще привлекат повече туристи това лято за разлика от България.

Режимът на пушене на обществени места в Румъния в момента е същият, какъвто е в България. Хотелите трябва да определят кои стаи са за пушачи и кои не, а ресторантите трябва да разделят помещението на зали за пушачи и непушачи или да забранят изцяло пушенето.

Забраната на тютюневия дим може да промени предпочитанията на туристите по родното ни Черноморие - особено на чуждите.

По данни на местната асоциацията на туристическите агенции тази година се очаква нашите курорти да посетят около 1 млн. туристи от северната ни съседка. Според бизнеса курортистите все още не знаят за новите правила в България и затова напливът ще е толкова голям.

Румънският пазар разчита предимно на вътрешния туризъм и от години завижда на нашите курорти, че успяват да привлекат много чужденци, голяма част от които са именно румънците.

За момента в северната ни съседка дори не се мисли за пълна забрана за пушенето. А от бизнеса са категорични, че ако правителството вземе такова решение, то бизнесът ще предприеме незабавни ответни действия, включително и протести.

Този сезон курортите по румънското Черноморие очакват един сериозен ръст на туристи от около 10 - 15 %. Дали забраната у нас ще доведе до допълнителен ръст там, все още никой не може да прогнозира със сигурност. Тази равносметка ще можем да си направим на есен и догодина, когато започне планирането и резервациите за сезон 2013 година. Тоест, когато се разчуе повече за забраните у нас.

bTV

Видяна общо: 334 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.