Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Лом откри изложба на влашките цигани

Дата: 28.05.2012

Днес в ломския исторически музей се открива изложба на циганския бит и култура. Искаме да покажем присъствието на ромите в Лом и ролята им за развитието на града от началото на миналия век до наши дни" - съобщи председателят на фондация Обществен фонд Красимира Томова. Фондацията е организатор на изложбата.

Сбирката включва инструменти за ковашкия занаят, матрици за производство на захарни изделия, медни съдове.

Събрани са и снимки, които разказват за приноса на ромите за развитието на пристанището в града, където те са били основно хамали. Ще бъдат показани и снимки от ромски сватби, както и една "История на ромите".

По проекта "Заедно в различията от векове"  фондацията Обществен фонд е създала в Лом два клуба за цигански песни и танци, а сега - и музейна сбирка.

"Искаме да покажем присъствието на ромите в Лом и ролята им за развитието на града от началото на миналия век до наши дни" - допълни Красимира Томова.

Лом влиза в историческите хроники още във времената на траките, които наричали селището Артанес, а днешното име на града идва от римската пощенска станция Алмус, основана около 29 г. от новата ера. На европейските карти дунавското пристанище се появява през 18 век, а първият европейски кораб акостира тук през 1837 г. Блгодарение на оживените търговски връзки и просперитета на местното население града красят много сгради в стил късен сецесион, изградени по проекти на австрийски и германски архитекти. Градският исторически музей се помещава в сградата на бившето кметство.

БТА

Видяна общо: 416 рейтинг: 0.18

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.