Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Сключваме с Белград договор за добросъседство

Дата: 18.12.2012

"България и Сърбия, в скоро време, ще подпишат договор за сътрудничество и добросъседство, и ще подготвят съвместни правителствени заседания по подобие на вече съществуващите формати с Гърция, Турция и Румъния.
Със Сърбия сме не само съседи, но и приятели, които споделят обща визия – пълната интеграция на всички народи от Западните Балкани в ЕС. България ще подкрепя реформите в Сърбия и диалога с Прищина, които са двата основни елемента за напредъка на Сърбия по пътя към ЕС.
Необходимо е отношенията, между двете страни, да се поставят на съвременна, европейска основа. България и Сърбия могат да покажат, как две страни на Балканите могат да работят конструктивно.
Като част, от двустранния диалог, ще се търси подобряване на положението на българското малцинство в Сърбия. Уверен съм, че в рамките на закона, българите в Сърбия могат да реализират в пълен обхват правата си, като допринесат за икономическия просперитет на своите региони" - обяви външният министър Николай Младенов, по време на посещение в Белград, на което се срещна с колегата си Иван Мъркич и с премиера Ивица Дачич.

Домакините му от своя страна благодариха на България за подкрепата в ЕС и изразих а готовност бързо и по практичен и приятелски начин да решат откритите въпроси с България.

В края на посещението си в Белград Николай Младенов разговаря и с представители на българските организации от различни краища на Сърбия. На срещата беше обсъдено организирането на бизнес-форум, който да насърчи български инвестиции в районите с българско национално малцинство, както и подкрепа за конкретни обучения на български организации.

По време на посещението си Николай Младенов подписа със сръбския си колега протокол за размяна на ратификационни документи за споразумение за социално осигуряване между Сърбия и България. Споразумението ще влезе в сила на 1 февруари догодина и ще даде възможност за по-лесно осъществяване на правата от областта на социалното и здравното осигуряване.

Видяна общо: 283 рейтинг: 0.13

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.