Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Ветко не дава 50 мил. евро да японския хотел Витоша Ню Отани

Дата: 24.06.2014
Виктория Груп ВМ купува хотел Витоша ню Отани
Според трима независими източника, актуалната стойност на Кемпински хотел Зографски остава 50 млн. евро

Търсената цена за софийския Кемпински-Зографски е около 50 млн. евро, но Ветко Арабаджиев преговаря за по-ниска цена
Туристическият холдинг Виктория Груп, свързан с Арабаджиев, притежава четири хотела в Слънчев бряг, курорта Елените, както и хотели в Пловдив и Пампорово
Извън Химимпорт, интерес към хотела е проявяван и от германски и арабски инвеститори

Година след информацията за активни преговори за продажбата на софийския хотел Кемпински-Зографски за първи път се появи публично сигнал за идваща сделка. На сайта на Комисията за защита на конкуренцията беше публикувано искане за концентрация между двете фирми, свързани с хотела - Частно акционерно дружество Зографски и Фортуна Кънстръкшън, и управляваната от дъщерите на хотелиера Ветко Арабаджиев компания Виктория Груп ВМ.

По неофициална информация заявлението до антимонополния орган е предварително и в действителност няма подписан договор за сделка. В преговори със собствениците на хотела пък са още няколко инвеститори освен Виктория груп ВМ, а подаването на искането до регулатора може да цели да активизира преговорите с някой от другите.

Опитите да се намери нов собственик на петзвездния хотел в столицата са от години. Слуховете бяха за интерес от омански, руски, израелски купувачи, а цената постепено намаляваше – от първоначално исканите 300 млн. евро до малко над 90 млн. евро преди няколко години. Сега според неофициална информация е наполовината и на тази сума.

Миналата година няколко източника съобщиха за напреднали преговори със собствениците на Химимпорт и за близка сделка за Кемпински хотел Зографски. Коментираната цена беше около 50 млн.евро. Според трима независими източника, това е актуалната стойност и сега. Преговорите с Химимпорт, които публично заявиха, че не се интересуват от хотела, се проточиха. А според близък до тях източник дори са били прекратени преди два месеца. Пак по неофициална информация всъщност холдингът се е интересувал от покупката само като временен посредник, а истинският купувач е бил друг. До сделка не се е стигнало и заради постоянно изникващи пречки от страна на продавачите.

Към момента хотелът още е мажоритарна собственост на четирите деца на починалия през 2007 г. Иван Зографски – Надя, Кирил, Ирина и Илия. Всеки от тях държи равен брой акции в Частно акционерно дружество Зографски. Преговорите за продажбата се водят от адвокатите на фамилията.

В края на миналата седмица в Комисията за защита на конкуренцията беше подадено заявление за концентрация на фирмите, свързани с хотела и Виктория Груп ВМ. Компанията кандидат-купувач е регистрирана преди около месец и е собственост на сейшелското дружество Лавана Тур. В борда на директорите й са вписани дъщерите на хотелиера и основател на Виктория Груп - Ветко Арабаджиев - Златомира и Александра, както и Калоян Иванов. За връзките на дружеството с "Виктория груп корпорейшън" говори още общият адрес на регистрация – бул. Марица Луиза 8, в Пловдив. Подаденото заявление е предварително и няма сключен договор за сделка. В момента се водят преговори с продавачите и се извършва правен и икономически анализ.

Виктория Груп притежава четири хотела в Слънчев бряг, курорта Елените, както и хотели в Пловдив и Пампорово, което ги прави една от най-големите хотелски вериги в страната. Към момента компанията не присъства в София, но въпреки това заради мащаба на групата и потенциалната сделка вероятно подлежи на предварителен контрол от антимонополния орган, с което се обяснява и подаденото искане за концентрация. В сектора има съмнения, че толкова голяма сделка е по силите на Арабаджиев. Представители на компанията не бяха открити за коментар по темата.

По неофициална информация Виктория Груп ВМ не е единственият потенциален купувач, с който се водят преговори за софийския хотел. Извън Химимпорт, интерес е проявяван и от германски и арабски инвеститори. Към момента обаче прогнозите са, че това ще е поредната в последните години сделка с български купувач, след Хилтън и Радисън.

Завършеният през 1979 г. Кемпински хотел Зографски е сред най-големите в София, с над 440 стаи. Построен е по проект на японския архитект Кишо Курокава и първоначално работи под марката Витоша Ню Отани. През 1994 г. бе купен от Иван Зографски за 65 млн. германски марки, а няколко години по-късно мина под управление на веригата Kempinski. Договорът с нея изтича и новият собственик ще трябва да реши дали ще го поднови.

Предимствата на Кемпински хотел Зографски са отличната локация, архитектурата - хотелът е проектиран по всички стандарти за 5 звезди, както и прилежащата инфраструктура - заведения, спортна база и конферентен център. Той е сред малкото места в София, които разполагат със зала с капацитет над 600 души и това го позиционира добре в сегмента на семинарния и конферентния туризъм. Големият мащаб на базата е по-скоро недостатък, тъй като софийският пазар е ограничен и хотелът трудно постига добра заетост. Приходите на Частно акционерно дружество Зографски през последните години трайно намаляват и са сходни с тези на собственика на Hilton при близо два пъти повече стаи в Кемпински хотел Зографски.

Според финансовия отчет за 2013 г. Кемпински хотел Зографски има приходи от 14.3 млн.лв. при 15.1 млн.лв. година по-рано. Постъпленията от наеми бележат лек ръст до 2.26 млн.лв., докато тези от туристически услуги намаляват до 11.35 млн.лв. при 13.25 млн.лв. година по-рано. Дружеството е приключило годината на загуба от 1.45 млн.лв.

Приходите на хотела страдат и от ниските цени на нощувките. Справка в резервационните системи показа, че цената на единична стая през седмицата варира от 62 до 83 долара, което е значително под нивата на петзвездния клас хотели.

Базата е остаряла и новият собственик ще трябва да планира сериозни разходи за ремонт. Преди няколко години бе направено частично обновяване, не то обхвана малка част от стаите.

в-к Капитал

Видяна общо: 1525 рейтинг: 0.97

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.