Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Велоалея свързва казанлъшките паркове Розариум и Тюлбето

Дата: 29.09.2014
В парк Розариум се оформиха нови цветни площи, от 4 800 рози и божури
Парк Розариум впечатлява с обновените си четири входа, със светлинни ефекти, декоративни водни стени и атрактивно осветени арки с тории

Емблематичните казанлъшки паркове Розариум и Тюлбето са с напълно обновена визия и свързани в общ веломаршрут. Тяхното изпълнение се финансира по проект "Подобряване на физическата и жизнена среда на градския център за осигуряване на устойчива и екологична градска среда за по-високо качество на живот и нови възможности за социално-икономическо развитие" по ОП "Регионално развитие". Общата инвестиция е 4 707 486.96 лв.

Парк Розариум впечатлява с обновените си четири входа, със светлинни ефекти, декоративни водни стени и атрактивно осветени арки с тории. Изцяло е обновена алейната мрежа, монтиран е монументално-декоративен знак, обособено е място за мобилна сцена, фонтанът е с изцяло нов дизайн. Детските площадки са оборудвани с атрактивни съоръжения, обезопасени с ударопоглъщащи настилки. Монтирани са фитнес уреди, пейки и беседки. Изградени са автоматизирани поливни системи, осветлението в целия парк е ново и ефектно. Ремонтиран е Паметникът на загиналите във войните. Почистена е 300 кв.м. саморасла растителност. Засадени са 240 широколистни дървета, 83 иглолистни дървета и 11 700 храста. В парковото пространство се оформиха нови цветни площи, от 4 800 рози и божури. Обособено е място за сградата на Музея на розата. Красиво подредени пейки и беседки правят отдиха още по-приятен. Изградена е безплатна WI-FI зона и видеонаблюдение.

В лесопарк Тюлбето, където се намира Тракийската гробница, е рехабилитирана алейната мрежа. Обновени са парково-архитектурните обекти, като паметника на композитора Емануил Манолов, сцена с амфитеатър, чешми, площадки. Нови елементи са детската площадка, фитнес уреди на открито, комбинирано спортно игрище, велопаркинг, ново осветление, видеонаблюдение и др. В парк Тюлбето е почистена 150 кв.м. храстова растителност и са засадени общо 450 средноразмерни дървесни видове, 2300 рози и божури и 100 иглолистни храста. До входа на Тюлбето е рехабилитирана съществуващата улична мрежа, тротоарната настилка и е изграден паркинг за автомобили и автобуси.

Новата велоалея, свързваща двата парка, започва от северния вход на Розариум и минава по двете локални платна на бул. Освобождение, по северния тротоар на ул. Капрони, по ул. Радецки до входа на лесопарк Тюлбето. Обособени са велопаркинги. Специално осветление и подходящи настилки са част от новите елементи от градската среда.

Създадена е достъпна градска среда за хора с увреждания: монтирани платформи за придвижване във вертикална и хоризонтална посока, съоръжения, подходящи за игри на деца инвалиди.

Проектанти на целия обект са Проджект Планинг енд Мениджмънт и АБ Ортодокс. Изпълнител на дейностите е консорциум Красив Казанлък, в който си партнират Бургас Цвет и Девня Трейд - Варна.

Видяна общо: 750 рейтинг: 0.52





Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.