Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Слънчевата енергия може да осигури повече от половината от световното електричество до 2050 г.

Дата: 29.09.2014
Развитието на технологиите на ВЕИ ги прави рентабилна инвестиция
Вятърът и слънцето ще продължат да доминират пазара на възобновяема енергия

Според нова публикация на Международната агенция по енергетика (МАЕ), различните форми на слънчева енергия могат да осигурят повече от половината от електроенергията в световен мащаб до 2050 г. (1) Слънчевата и вятърна технологии вече представляват 1/3 от всички нови електроцентрали в света, построени през 2011 г., 2012 г. и 2013 г.

Задълбоченото проучване на МАЕ се фокусира върху технологии за производството на електроенергия и техния бъдещ технологичен потенциал. Само слънчевите фотоволтаични панели могат да предоставят около 16 % от световното търсене на електроенергия с обща инсталирана мощност от 4 600 гигавата.

"Грийнпийс приветства заключението на МАЕ, че слънчевата енергия ще бъде доминиращата форма за производство на енергия в следващите 35 години. След срещата на върха на ООН за климата миналата седмица, точно такава добра новина всеки, който е загрижен за промяната на климата, би искал да чуе” - коментира доклада Свен Теске, старши енергиен експерт на Грийнпийс.

Откритията на доклада на МАЕ потвърждават резултатите от доклада на Грийнпийс – Енергийна (Р)еволюция – глобална енегийна концепция, която беше публикувана през юни 2012 г. (2) Забележително е, че и тук се стига до същата прогноза за слънчеви фотоволтаици от 4 548 гигавата до 2050 г.

"Вятърът и слънцето ще продължат да доминират пазара на възобновяема енергия. Политиките в страната ни съответно трябва да се адаптират - да улеснят достигането на този тип енергия и до домакинствата и общините, да се насърчи използването на слънчева енергия в ежедневието ни. Бъдещето е на малките децентрализирани ВЕИ мощности до 30 кВ.
Постепенното премахване от експлоатация на изкопаемите и ядрени горива е екологична и икономическа необходимост, а не тежест.
Развитието на технологиите на ВЕИ ги прави по-рентабилна инвестиция. Доброто икономическо представяне на слънчевата и вятърна енергия означава, че тези които подкрепят въглищните централи, сериозно рискуват да останат с невъзвръщаеми инвестиции“ - коментира Теодора Стоянова от българския офис на организацията.

Теодора Стоянова
Мобилтел: +359 889 521 550
поща: teodora.stoyanova@greenpeace.org

Бележки:
(1) http://www.iea.org/W/bookshop/472-Energy_Technology_Perspectives_2014
(2) http://www.energyblueprint.info/

Видяна общо: 597 рейтинг: 0.40

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

 
главна | търсене | новини | за нас | реклама | за членове
Journey.bg | Новини | Слънчевата енергия може да осигури повече от половината от световното електричество до 2050 г.
© 2000-2018 Journey.bg. Всички права запазени.