Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
 
 
2485 лв.
- ТУР -
ЕКСКУРЗИЯ - БЕЛИТЕ…
Държава: 

Тетевенското туристическо дружество се отчита

Дата: 22.12.2000

С неповторимите си красоти Тетевенският балкан винаги е привличал туристи и любители на природата. Оставял е трайни следи в тяхната памет. Не случайно патриархът на българската литература Иван Вазов, когато в 1921 година идва в Тетевен и село Рибарица се възхищава от чудно хубавата природа и заявява: "Ако не бях дошъл в Тетевен щях да остана чужденец за майка България. Вашият край е пълен с толкова прелести, че аз съм слисан. Ходил съм в Швейцария и по други места в Европа. Пребродил съм и България, но не съм видял по-вълшебен край!".

Обнадеждени от идеята на основателя на туристическото движение в България Алеко Константинов и неговия призив: "Опознай страната за да я обикнеш" много тетевенци отрано се отзовават на туристическия повик и още на 19 юли 1919 година основават местно туристическо дружество. През 1931 година то се разширява. Наименуват го на най-големият местен връх Вежен и туристите заживяват с мисълта за създаване на своя материална база, за да имат свой подслон. Първите запалени туристи, на самар и на гръб изнасят въз урвите строителни материали. Така през 1932 година, високо в планината свива орловото си гнездо първата хижа "Бенковски", а през 1935 година хижа "Вежен". По-късно по планинските хребети кацат като бели чайки над 10 хижи, между които "Момина поляна", "Паскал", "Васильов" и други. Хижите се дострояват, обзавеждат се и стават все по-хубави за посещение и отмора. Само хижа "Вежен" е с повече от 300 легла.

Става традиция местното туристическо дружество "Вежен" в Тетевен всяка година да отчита своята работа и приема програма за по-нататъшна работа. Поредното годишно събрание се състоя на 20 декември 2000 година. На него председателя на дружеството Антим Вълчев, секретарят Боряна Станева и счетоводителят Златан Ничев отчетоха работата за изтичащата година. Почти всеки месец са организирани прояви като походите до хижа "Бенковски", до Пирин, по стъпките на Левски, осмомартенски поход и други. Много грижи са положени и за подобряване на материалната база на трите хижи, които стопанисва дружеството. Подменяна е дограмата, доставяни са динама, бойлери и 270 кубика дърва за зимата. Благодарение на подобряване на битовите условия и интериора през изминалата 2000 година приходите от увеличаване на туристите са нараснали спрямо 1999 година с 5052 лева. Общо приходите възлизат на 29 хиляди лева. След бурни изказвания събранието прие поправка в устава на дружеството и попълни управителния съвет. През настоящата година, първата на новото хилядолетие то ще отбележи по-голяма дейност.

Мильо Павлов

Видяна общо: 562 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки