Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
Държава: 

Планинският водач е екскурзовод плюс...

Дата: 14.09.2000

Л. Попйорданов, член на УС на БААТ и управител на фирма "Одисея-ИН" пред Пътешествие:

"Това обучение трябва да се прави от хора, които разбират от туризъм, а не от хора, които разбират от спортна педагогика"

Много важно е в България преди да се прави обучение за планински водачи, да бъде поставена на реалната основа професията, към която това обучение насочва, да бъде правилно ситуирана в нашето обществено пространство. Целият туристически отрасъл в момента в България изпитва едно огромно затруднение да намери подходящи кадрови ресурси за своето развитие. В целия отрасъл има недостиг на кадри, които да съответстват на днешните изисквания. Така е и при водачите, и при всички екскурзоводи - навсякъде в тази професия. Най-доброто такова обучение в момента в България се извършва във Варна. То обаче не е достатъчно.

Екскурзоводът изкарва с туристите по дванайсет часа на ден - това е основната услуга, която се предоставя, особено когато говорим за специализирания туризъм, когато става въпрос за история или за природа, или за някаква специална тема. Тогава екскурзоводът е ключовата фигура и към неговата подготовка трябва да подходим по най-сериозния възможен начин. Трябва да уточним от какви екскурзоводи имаме нужда, да видим как ще ги подготвяме - с какви програми, с какви кадрови ресурси.

Много е лошо да се казва на хората, че те ще станат планински водачи, когато станат на 18 години и завършат курс, провеждан в София или на Мальовица. На 18 години човек не може да бъде планински водач. Защото планинският водач е една професия, свързана с огромни отговорности, за които хората трябва да бъдат подготвени и които са свързани с една други зрялост, която не се придобива на 18 години. В този смисъл е цялата практика на обучение в тази професия, която има почти двеста годишна история. В тази професия никой не си позволява да обучава хора от средния курс. Може да се приеме, че това е една подготовка за обучение.

Дори причината да е спасяването на едно училище, ако такъв е случаят в Черни Осъм, то това не може да бъде причина да се прави обучение именно на планински водачи - нека да ги направят специалисти по биоразнообразие или спортна паралелка, или нещо подобно, но в никакъв случай това не може да бъде обучение за планински водачи.

Освен това, дебатът за това от какъв тип планински водачи има нужда България не е приключил. Това, което казва пазарът е, че България има нужда от планински водачи, които съответстват на френските придружители в планината, които не са спортисти непременно, които са хора с много добра подготовка в областта на културата, с дълбоки познания по история, по религия, тоест - това са едни екскурзоводи плюс, нещо много повече от обикновените екскурзоводи, защото те трябва да са специалисти в теми, които иначе се разглеждат повърхностно. Защото те се адресират към клиенти, които идват с интереси, а не с малко спестени пари, които ще дойдат да изхарчат в България. Тези клиенти не се нуждаят от спортисти. Пренебрежимо малък е сегментът от пазара на така наречения приключенски туризъм - на хората, които идват за да карат ски извънпистово или да се катерят. Нека всички преподаватели от Черни Осъм да преминат курс на обучение в училищата във Франция или в Германия, защото това не трябва да са хора, завършили просто НСА. Защото това обучение трябва да се прави от хора, които разбират от туризъм, а не от хора, които разбират от спортна педагогика. Притеснението ми е, че хората в Черни Осъм разбират тази професия като подготовка на хора, които ще се движат от точка А до точка Б, от хижа до хижа. За този вид туризъм в България няма перспектива. Интересът към България е в нейното културно наследство, в това огромно количество паметници и традиции, концентрирани върху малка територия. Интересът към България не е в българските планини изобщо, а в това, което има "долу" в планините - селата и манастирите, най-интересните от които са свързани с планините. Ние не ги разделяме, но продуктът, който се получава, не е ходене по маркирани пътеки. Продуктът е екскурзоводска услуга от много високо качество, от което хората в Черни Осъм и в НСА нямат понятие. Затова правилно е към това обучение, първо по рода си в България, да бъдат интегрирани хората, които са занимават с тази професия.

Основните ми критики са следните:

  • начинът, по който това беше направено, като програма, която просто е получила обществена подкрепа
  • съмнения във възможността изобщо това обучение там да се направи, което е свързано с кадровите ресурси
  • на тази възраст хората не могат да стават планински водачи
  • изобщо цялата сглобка на тази операция, не е насочена против това хора да се обучават, но обучението трябва да бъде практически ориентирано, защото струва пари на обществото и родителите

Имаме предимството, че в България тази професия още не е направена и в този смисъл можем да я направим както трябва да бъде. Ние няма да се занимаваме с обучение, но искаме да помогнем това обучение да бъде добро.

Л. Попйорданов Одисея-Ин / БААТ

Видяна общо: 384 рейтинг: 0.11

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки