Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Планински туризъм - отзвук от едно лято

Дата: 29.08.2000

Няма страна в Европа с толкова значим потенциал за туризъм, в която Държавата така методично да бяга - вече 10-та година, от формулирането на стратегия и политика. Въпросът е обширен и съвсем не се отнася само до правната рамка, която се движи наистина към подобрение с подготвяните изменения в Закона за туризма. Далеч от значими преференции туризмът е сведен до ролята на недолюбеното дете в икономиката ни, към което всички имат претенции и никой задължения. Още повече това се отнася до планинския, екологичния и селския туризъм, за които и термина "незаконно дете" звучи евфемистично, дотолкова интересът на Държавата към него има "научен" и декларативен характер, а т.нар. "актьори" са оставени на себе си.

Развиван десетки години като масов, по маршрутите на дружбата или на някой партизански отряд, от хижа до хижа в рамките на БТС, планинският и приключенски туризъм през последните 10 години вече гледат към нови хоризонти и нови клиенти. Благодарение на дейността на водещия български туроператор "Одисея-ин" ООД и кръга от асоциации и дружества край нея (Българската Асоциация за алтернативен туризъм, "Зиг-заг холидейз"), туризмът проходи в много нови райони, много от традиционните преходи добиха ново осмисляне, бяха направени нови маркировки с тематична насоченост, планински пътеки свързаха села и манастири.

Най-показателно е развитието в РОДОПИТЕ, където за последните години, десетки села започнаха да посрещат туристи - Манастир, Орешец, Равногор, Могилица, Смилян и Буката, Езерово (Смолян), Гела и Широка лъка, Девин, Триград и Ягодина, Борино, Сърница, Ковачевица, Долен, Лещен, Рибново и др. Чуждестранни туристи посещават и "забравените" Източни Родопи - Златоград, Маджарово и долното поречие на р. Арда. Извън планината на Орфей още няколко интересни туристически зони "известиха" за своето съществуване: Трън (с ждрелото на р. Ерма), поречието на РУСЕНСКИ ЛОМ (селата Червен, Нисово богати на исторически паметници, скални ниши и манастири), ВРАЧАНСКО (селата Паволче и Згориград). Има раздвижване и в ДОБРУДЖА и ЛУДОГОРИЕТО, както и в СТРАНДЖА, където на няколко километра зад така оспорваните перспективни южни плажове на Черно море, врати отварят все нови и нови къщи в селата Граматиково, Бродилово, Бръшлян, Кости). А Копривщица най-после отново живее с туризма в сегашно време. Но думата ни беше за планините. Нека се върнем в тях.

Българските планини все повече се превръщат в една интригуваща дестинация. Една година след кризата в Косово, в тях крачиха само през последното лято над 500 френски, над 300 немски, над 200 английски и още испански, швейцарски и много други разноезични туристи пеша и с раници, организирани или индивидуални, с пътеводител и карта в ръка. Тук заслугата отново е на тези които тотално са се инвестирали в тази област - екипа на "Одисея-ин и приятели". От пазарна гледна точка завръщането на чешките и полски туристи със самари е изненада и българските паркове и хижи следва да направят специални усилия за устройване на къмпинги, бани и тоалетни и туристически кухни.

Заслужава да се отбележи дейността на Асоциация "Планини и хора" първото сдружение на планински водачи в България, която вече 3-та година работи за утвърждаването на професията на планинския водач и обучение на кадри в рамките на френско-български проект. Предстои и издаването на специален наръчник.

Любомир Попйорданов - Председател на УС на Асоциация БААТ

Видяна общо: 499 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.