Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
Държава: 

Поглед към хижите

Дата: 15.09.2000

Най-гостоприемни и уютни продължават да бъдат хижите в Стара планина (особено Момина поляна, Бенковски, Ехо, Рай, Плевен, Соколна, Мазалат и Карандила). С швейцарски пари през 1999 г. завърши ремонта на х. Рай и х. В. Левски, отворен бе за посещения и заслон Орлово гнездо. Далеч на Запад, в Чипровската и Берковска планина 2 манастира (Лопушански и Клисурски) могат да послужат за изходна точка, предоставяйки при това много добри битови условия. Не препоръчваме тази планина за зимните месеци! Балканът е истинска климатична бариера за целия полуостров, движението трябва да се прави много организирано и то само с истински водач.

В Родопите - най-високата населена земя на България, селата все по-често се превръщат в начало и цел на туристите, дори и българските. Лидерските позиции държи все още Триград, но напредъкът в района на Ковачевица, Манастир, Момчиловци и особено Езерово, не е за подценяване.

В района на Беслет, Дъбраш и Манастир предстои направата на нова маркировка от водачи на "Одисея-ин" и "Планини и хора". Районът, който не препоръчваме е Кръстова гора, въпреки, че преходът Мостово - Караджов камък - Беглички връх е един от най-красивите и обзорни маршрути за пешеходен туризъм в Родопите. Сред хижите без съмнение се отличава "Скалните мостове", много добри условия има и на "Марциганица", но много неща зависят от посрещането и доброто настроение на хижаря, нали?

БТС - Банско е вероятно в момента структурата, която непосредствено стопанисва най-многобройната планинска туристическа база в България. Независимо от трудностите, хижите ще са отворени и през зимата. Но нерешеният с години проблем с извозването на отпадъци от района на х."Вихрен" и х."Бъндерица", както и съмнителната култура на стопанисващите заслон "Тевно езеро" поставя под въпрос, способността хижите да решават сами проблемите си. И дали не е време всички те да преминат към организация, която да има амбицията да се движи напред. Очевидно времето на БТС е минало, но кой ще удари камбаната?

За позитивното регионално развитие тук най-голям принос има "Пирински туристически форум", в който е събрана и систематизирана уникална за целия край информация. Безпокойството идва от екстензивния модел на развитие на център Банско, в който все по-малко искат да се съобразяват с екологията и статута на Пирин на национален парк. Голяма планина, големи страсти.

"Отсреща" в Добърско (Рила), "Добърските баби" представляват истински туристически хит. Изгледът към Пирин е от най-хубавите, а спокойствието на живота тук и средновековната църква сигурно ще измъкнат някой и друг клиент от Банско. Може би най-голямата изненада в района за непредубедените се крие по пътя за Ковачевица (Гоцеделчевско). В с. Лещен вече има над 50 легла в къщи, с европейски инсталации и комуникации (TV и телефони), но при запазване на традиционния вид на родопската къща и двора с плочника, покрива с тиклите. Фотографите ще си отдъхнат: всички жици са под... земята. Стълбове няма. И разбира се пътеката свързваща Ковачевица с Осиково и Рибново.

Рила планина

На другия полюс на "развитието" са повечето хижи, които са отдадени под аренда за смешна сума от БТС-Самоков, за да се осигурят няколко заплати. Правният и икономически абсурд царящ в района на комплекс Мальовица продължава. Имаше и пожар и разорани писти и най-вече вопиющ отказ от отговорност от страна на 2 министерства и "не"-организацията на българските туристи". Трябва да се подчертае, че всичко не започва и не свършва с нея. В района на Гьолечица ("Дивите петли") и село Говедарци ("Калина") надеждата се завръща. Това са и нашите препоръки за ски и зелени училища. Все така е гостоприемно отворена и хижа Рилски езера, напук на някои мераци. И през зимата цените в тях ще са достъпни. Поне тук снегът е сигурен, но за излети трябва да подбирате екипировката и времето и да внимавате с часа на тръгване!

Най-трудно е да се каже какво става в Средна гора

Копривщица и Хисаря са все така привлекателни, язовири много, но липсва всякаква местна инициатива. Колкото до Витоша и планините край София - те ще продължава да играе ролята си на "зелен кордон" за най-големия български град, посрещайки над 60% от всички човекодни в българските планини. Много подходящи, както и Родопите както за излети и преходи пеша така и с колело и на кон.
Планините край София, Рила и Родопите са отличен терен и за новия хит в планинската екипировка - "снегоходките", на които сега идва сезона. Тук е мястото да подчертая значението на качеството в екипировката, особено през зимните месеци. На българския пазар вече са представени доста от най-известните фирми за дрехи, раници, спални чували, обувки, очила и снегоходки - "Лафума", "Феррино", "Бореал", "Поларойд", "ТСЛ". Един отличен адрес е магазин "Стената", но предложенията не липсват и извън София. Добре подбрана, екипировката, ще ви достави така желаното удоволствие от планината и спортовете на открито. Но не по-малко значение има и професионално подготвения планински водач до вас. Дори и Витоша не е за подценяване!

Ще завърша този преглед с думите на един известен френски журналист - Жан Пол Зюанон, защото те ни дават и надежда и са отправна точка на размисъл на бизнесмени и политици:
"Само на 2 часа път от Париж, със скромен бюджет, не се колебайте да тръгнете към една страна с толкова силни планински традиции като България. Всички известни спортове сред дивата природа - могат да бъдат практикувани: от рафтинга до парапланеризма, минавайки през катеренето, планинското колело, всички форми на трекинг и ски-преходите и спелеологията разбира се. Нека не забравяме и за България - кръстопът на цивилизации, религии и култури, богата с многохилядолетната си история. И за самите българи - симпатични, гостоприемни и сърдечни, които желаят страната им да се открие по-сериозно към Западна Европа."

Любомир Попйорданов - Председател на УС на Асоциация БААТ

Видяна общо: 496 рейтинг: 0.15

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки