Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

 
 
1876 лв.
- ТУР -
АЗЕРБАЙДЖАН-ГРУЗИЯ8…
Държава: 

Какъв да бъде професионалният водач?

Дата: 01.10.2000

Хората, които идват тук от чужбина, вече започват да търсят професионални, официално признати водачи. Опитваме се да предложим точно това.

Интервю на Пътешествие с Минко Занковски, директор на Училище за планински водачи - с. Черни осъм

На никого няма да вземат тия дечица хляба

Идеята се роди един ден, през 1997 година, когато бяхме на поход цялото училище горе, на билото, между Беклемето и Козя Стена. И си мислехме какво може да се направи за тия деца, които толкова обичат планината, а няма кой да ги води. Тия дечица биха могли наистина да получат едно училище, което да ги учи как за ходят и защо да ходят в планината. След това така се случи, че се наложи да се явя на конкурс за директор. На конкурса, естествено трябваше да представя програма за управление и развитие на училището. Трябваше да напиша какво може и трябва да се направи, за да се запази училището, защото в момента непрекъснато се закриват училища по селата и такава участ очакваше и това. И в този план написах, че една от възможностите за спасение на училището е то да се превърне в училище, в което да се обучават след осми клас деца за планински водачи. Мисля, че хората при нас са безкрайно подходящи за тази работа, селото има много богати традиции именно в планинския туризъм. Тук, в Черни Осъм, е имало туристи от преди 80-100 години. В селото има над 30 алпинисти със сериозни постижения. И съвсем естествено е да си помислим, че може да стане такова училище в Черни Осъм, и го писах в програмата. На конкурса представителят на Министерството на образованието, Адриан Андреев, който се оказа бивш алпинист, прояви интерес и впоследствие ми оказа цялата възможна помощ за създаването на училището. Аз спечелих конкурса и започнах да работя по въпроса, съвместно с министерството и с господин Андреев, на много приятелско равнище. Община Троян също подкрепи инициативата. Нещата се забавиха известно време, първоначално заради обструкции от регионалния инспекторат в Ловеч, след това заради смяната на министъра на образованието. Така че чак на 15-и май тази година се появи разрешение към училището в Черни Осъм да има паралелка - училището не е преобразувано - паралелка след 9-и клас за планински водачи, като срокът на обучение на тази паралелка е 5 години. Сега следва втора част - амбицията ни е да преобразуваме основното училище в Черни Осъм в средно професионално училище, но досега такава професионална гимназия в България няма, както няма и училище с такъв профил - планински водач.

Документът, който се издава на завършилите, е диплома за трета, най-високата квалификационна степен, за средно специално образование. Това ще е диплома за планински водач. До декември миналата година такова понятие, като професия планински водач, в България не съществуваше. Такава професия официално все още няма, защото никой не е дал на никого официална диплома за планински водач. Професията обаче е вписана в списъка на професиите, които Министерството на образованието и науката подготвя. И затова още я няма в списъка, защото Министерството още не е подготвило такива хора - това ще стане ще пет години, когато сегашните наши деветокласници завършат.

Нашата идея е училището ни да се опита да подготви децата да показват на хората от България и от света какво имаме като планини и какво се крие в тези планини и в същото време да могат завършващите да си изкарват прехраната от тая професия, предлагайки на гостите си продукта наречен "българска планина". И, въпреки че планинарството - основната специализирана дисциплина - ще се изучава в по-горни класове, ние за тези два месеца от началото на учебната година вече сме водили децата в планината четири пъти, между които имат изкачвания на Мусала, Мальовица и Ботев връх, като ги учим на практика на всичко, от което ще имат нужда в планината. Освен това сме включили предмети като икономика и мениджмънт, за да могат децата да се занимават и с бизнес в туризма - не да ги учим просто как се ходи в планината.

Много приятни са ни отношенията с НСА, всъщност аз от там започнах, с искане за помощ при изготвянето на учебния план. Обърнах се към сега завеждащия катедра "Алпинизъм, туризъм и ски" Димитър Бърдарев. Той обаче се оказа много ангажиран и тогава се обърнахме към проф. Георги Атанасов - Джиджи и всъщност той ни направи учебния план.

Освен това имаме договореност с Димитър Бърдарев да подпишем договор между училището в Черни Осъм и НСА завършилите училището с определен успех да могат да влизат направо в НСА, в катедра "Алпинизъм, туризъм и ски" без да полагат приемни изпити. Говорих също и с началника на ПСС инж. Пенчо Бабукчиев с молба да подготви курс за обучение и дори учебник за децата и той ми отговори, че няма смисъл да се обръщам към него при положение, че най-добрите спасители и инструктори по планинско спасяване са в Троян. Така че в тази област проблеми нямаме. Засега имаме и един учител-специалист , завършил споменатата вече катедра в НСА, но ще се наложи в следващите години да се назначат още такива учители. В тази връзка онзи ден имах среща с представители на парк "Централен Балкан", които поеха ангажимент да намерят пари за издаването на три учебника по специалните дисциплини за първите три години.

Не сме имали обаче време да обърнем внимание на другата страна на въпроса - връзките с тези, които приемат потенциалните клиенти на нашите бъдещи водачи. За все още съжаление нямаме сериозни връзки с асоциациите на хотелиери и туристически агенции. Но просто първо трябваше да се направи училището. Сега вече влизаме в контакт с всички онези, които имат отношение към бизнеса, свързан с планината.

Все още сме на много начален етап на подготовката си и не могат учениците, които са тук да придружават туристи в планината в момента. Според "Моделните стандарти за обучение на доброволни водачи и инструктори" на ЮИАА, в частта за трекинг-водачите - еквивалента на това, което правим ние, пише, че м годината на полагането на изпита обучаваните трябва да са навършили 18 години. Тоест, за да им издадат документ че са планински водачи, те трябва да имат 18 години. Стандартът за високопланински водачи вече е 21 години. Ние обаче няма да ги правим високопланински водачи, а е в годината на полагането на изпита, те ще са навършили 19 години. А и няма проблем след като завършат училището те да продължат да карат курсове за усъвършенстване, както правят и планинските спасители Освен това, едва след като завършат третата или четвъртата си година, нашите ученици ще могат да бъдат водачи, разбира се като стажант-водачи в началото. Това ще го обявим когато дойде време да представяме продукта, който имаме. Но в момента няма кой да прави планинари хората в България. Ние искаме да ги правим точно това. На никого няма да вземат тия дечица хляба.

Явор Стоянов

Видяна общо: 454 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.

почивки