Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Обновяват се 200 туристически обекта

Дата: 29.12.2000

Осигурени са 14 млн. лева в рамките на проекта "Красива България"

В края на 2000 г. в София бе подписан документ, с който се дава старт на третата фаза на проекта "Красива България". Той предвижда обновяването на около 200 туристически обекти, известни с историческата, културната и архитектурната си стойност и природни дадености. Идеята е тези обекти да бъдат включени в туристически маршрути за български и чуждестранни посетители.

Целта на проекта е да създаде временна заетост за близо 5 600 безработни от местните бюра по труда. На други ще се даде възможност да се преквалифицират, с което ще се подкрепи местния бизнес в сферата на строителството и туризма. За разлика от първите два етапа на проекта, за изпълнението на които средствата дойдоха най-вече от Европейския съюз, третият ще се финансира основно от българското правителство. То ще осигури 12,6 милиона лева от необходимите 14 милиона лева. Със свой дял от 10 процента ще участват и включените в проекта 21 общини.

В проекта са включени селища, в които се извършват археологически разкопки - например гробниците в Старосел и в Свещари. Задачата е да се улесни достъпа до тях, да се изгради инфраструктурата и така обектите да станат по-привлекателни за туристите.

В "Красива България-III" са обхванати шест региони на страната, в които подбраните общини са разположени близо една до друга, например Белоградчик - с известните скали, Чипровци, Берковица, Вършец или Разлог, Банско, Гоце Делчев, Велинград, а също Велики Преслав и Исперих.

Явор Стоянов

Видяна общо: 601 рейтинг: 0.17

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.