Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Чужденци искат нудистко село у нас

Дата: 19.07.2001

Правим Асоциация на къмпингите, казва шефът на "Русалка холидейс"

- От две години ваканционно селище Русалка налага марката си като място за активна почивка, откъде тръгна идеята за комплекса?

- В началото беше покупката преди три години на ваканционно селище Русалка от индустриалния концерн "АКБ Форес". Миналата година през август бяха изкупени 84% от бившата "Балкантурист" около Созопол, която сега се нарича "Хелио-Тур-С". Та обединява 5 къмпинга "Градина", "Каваците", "Златна рибка", "Черноморец", "Веселие" и доста интересни обекти в Созопол. Русалка е разположена върху 460 декара, къмпингите заемат 850 декара. Заехме се със структуриране на туристическата собственост. Решихме да основем туристически холдинг, като в него обединим и някои интересни бази в планината - почивни станции на приватизирани предприятия. В холдинга влиза и етнографския комплекс Нунки. Решихме холдитгът да се нарича "Русалка холидейс".
Принципът на действие в Русалка е "Ол Инклузив" - напълно и изцяло. Това включва нощувка, закуска, обяд, вечеря, междинни хранения през цялото време и всякакъв вид алкохол - българско производство.

- Все повече българинът избира къмпингът като начин на почивка...

- Една добра каравана струва от порядъка на 30000 марки и нагоре. Това е голям лукс. Но все повече хора вземат решение да си купят каравана. Едно семейство не може да има имот и в планината, и на морето. Караваната е добро решение, за да може то да почива еднакво добре и да се чувства в собствената си къща и на двете места. Имаме идея да създадем асоциация на къмпингарите.

- Какво предлагат 5-те къмпинга?

- Разполагаме с всички категории бунгала - от най-ниската до най-високата.
Преговаряме с дървопреработващото предприятие "Бреза" в Кърджали, което е наша собственост, за производство на къщички. Мислим и за монтирането на постройки от готови конструкции, тип панелно строителство, сглобяването отнема около 3-4 часа. Целта е да се поднови изцяло базата и да придобие тя европейски вид.

- Докъде стига конфликтът с реститутите, на които е върната земя в района на къмпингите?

- Основен проблем на Южното Черноморие, имам предвид на юг от Слънчев бряг, е слабото присъствие на големите западни туроператори. Причината е неустановената собственост.
Миналата година ние купихме "Хелио-Тур-С", сделката лично подписа Петър Жотев. В документите беше представено всичко - баланс и документи за собственост. После се оказа, че върху доста голяма част от териториите има предявени реституционни претенции.
За да реши поземлената комисия въвеждането във владение трябва да има припознаване Винаги могат да се намерят двама души, които да удостоверят пред шефа на поземлената комисия, че си спомнят, че това или онова място преди 40 г. на еди-кого си. Става дума за земеделска земя 10-а категория. Никой от съвременните реститути няма да я използва за садене на домати. Те използват земята предимно за развиване на туристическа дейност, като естествено използват нашата инфраструктура

- Какво е вашето предложение за решаване на проблема?

- Едно от решенията, което предлагаме за решаване на спора, е обезщетяване на собствениците с акции от дружеството. Не е нормално да се развива едно туристическо дружество, ако плажовете са парцелирани. Представете си крайбрежието с опънати огради - телени, железни или дървени. Никой голям туроператор няма да доведе летовници на такова място. Нито пък ще даде пари за преустройство на базата.

- Няма ли протестиращи реститути да разгонят туристите с действията си?

- Едва ли, мисля, че къмпингарите са хора устойчиви. За тях е важно да си изкарат почивката спокойно, а гражданските неподчинения са съвсем в рамките на допустимото, те се извършват с разрешението на съответните органи. Хаосът обаче е настъпил преди приватизацията. Хората са били подведени. Проблемите рано или късно ще се разрешат или по съдебен ред, или с доброто желание и на двете страни. Според мен най-доброто е да се вземат акции и всеки да получава печалбата съобразно своя дял. Големите туроператори са склонни да инвестират пари в наши обекти, но главното им изискване е установена собственост и земя. Това е основният проблем на българския морски туризъм.
Цените по къмпингите не са мръднали от години. Те са почти символични.

- Имате ли интересни планове за развитие на къмпингите?

- Все още мислим кои от къмпингите да са нудистки. Най-много са привържениците на нудизма на "Веселие". Напоследък в Германия, Австрия и в скандинавските страни това течение се разраства. Почитателите са много, говорим за нудизма в пълната му форма, те искат да са голи не само на плажа, но и в ресторанта, в супермаркета. Вече имаме запитвания от тяхната организация дали подобен обект може да се направи и у нас. Според мен това е една пазарна ниша. А българинът е доказал, че е толерантен във всяко отношение.

Ваканционно селище Русалка разполага с 15 тенискорта. 10 от тях са твърди, останалите - червени. Летовниците могат да пострелят с лък, да карат кану-каяк или да се запишат в училището по ветроходство. В Русалка цените "Ол Инклузив" са от 35 до 42 долара на човек на ден с отстъпки за деца. За малчугани до 2 г. е безплатно. Целодневно от 7 до 23 ч във всички ресторанти и барове сервират храна и напитки. В цената влиза и ползването на тенискортовете, стрелба в лък, ползване на басейна, който се захранва от естествен минерален извор.
Учени твърдят, че в района на Русалка са потънали над 120 кораба от Втората световна война. Те са интересна находка за гмуркачите. В края на август пристига екип на Си Ен Ен да търси Ноевия ковчег, това ще е събитието на сезона. Ако го намерят, това ще доведе до бум на туристи от САЩ.
70% от базата е заета от немски туристи. За редовните български клиенти са запазени 30%.
Ако родителите решат да идат на бар за цяла нощ или до Албена и Златните, могат да оставят малките палавници в детската градина в Русалка.

Видяна общо: 564 рейтинг: 0.16

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.