Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Хижа Вихрен не заслужава названието си

Дата: 12.08.2001

Не ходете там!

Въпреки, че е в сърцето на Пирин и удобен изходен пункт за много преходи, или може би именно затова, хижа Вихрен все повече се превръща във влошено копие на квартална кръчма и все по-малко прилича на хижа. Прокараният до там асфалтов път предполага възможности за снабдяване, каквито не всички хижи имат, а големият поток туристи, които преминават, могат да бъдат много добра клиентела. Обаче все повече хора нарушават забраната за диво къмпиране в Народен парк Пирин, за да избегнат нощувката на хижа Вихрен. И са прави.

Прави са, защото лятно време на външните чешми на хижата обикновено няма вода. И обяснението, че резервоарът е празен не издържа, понеже в кухнята и банята вода има. В барчето също.

Прави са, защото тоалетната се открива по миризмата и то отдалеч.
Прави са, защото за да се изкъпете ви се събира допълнителна такса, като че ли хижата плаща изконсумираната вода.

И това не е всичко. Незнайно по каква логика, се събира такса за паркиране пред хижата, но само ако преминете бариерата. Очевидно парите не отиват в Народния парк, защото никой не събира такса за спрелите по пътя коли.

А още по-необяснима е забраната да се консумира собствена храна в столовата на хижата. Помещението изобщо не прилича на ресторант, а и официално не е обявено за такова. Това обаче не пречи на управата да гони туристите, които искат да хапнат това, което са си донесли, в така наречената туристическа столова, която представлява едно очукано, с разбита врата и без прозорци помещение в малката постройка зад хижата.

Въпреки упорството ни, никой от управата на хижа Вихрен не можа да отговори смислено на поставените въпроси. Секретарят на туристическото дружество в Банско също не бе открит за коментар.

Остава БТС в София да даде някакъв отговор, а дотогава - не ходете на хижа Вихрен!

Явор Стоянов

Видяна общо: 481 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.