Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

На гръцката граница всичко е спокойно

Дата: 17.04.2001

14 април, 13 часа, ГКПП -Кулата. Противно на очакванията на пропускателния пункт не чака дълга колона от рейсове и автомобили, нито се забелязват групи изнервени или отчаяни пътници, на които е отказан достъп. Автобус с български туристи спира на първата бариера на пункта и отвътре слиза ръководителят на групата с паспортите на пътуващите.
След него навън се изсипват пътниците и се отправят към тоалетните и безмитния магазин. След около 10 минути екскурзоводът се връща с дежурния служител и приканва всички пътници да се качат в автобуса. Граничният служител влиза в рейса и минава покрай седалките, за да провери приликата на туристите със снимките в паспорта.

Цялата процедура по преминаване на българската граница трае около 20 минути. Колите преминават още по-бързо. Следва гръцкият ГКПП и в автобуса настъпва притеснение поради информациите за върнати български туристи.

Процедурата е същата - документите - застраховки, покани и резервации заедно със събраните паспорти се носят за печат, а след това дежурните митничари влизат в рейса и проверяват дали пътуващите са същите като тези на снимките. Тук проверката на багажа е по-внимателна. На съседното платно за коли джипове и мерцедеси преминават без проблем.

Дейността на пункта с нищо не се е променила, отбелязва Красимир Христов, началник на граничния КПП - изискват се старите документи за автомобила, застраховка, паспорт. Разликата е, че сега вместо 4000 човека за денонощие преминават около 7500 и навсякъде са сложени информационни табла с подробна информация за документите, които се изискват за преминаване на границата.

Увеличената бройка не създава трудности нито задръствания, обясни той. Върнатите български граждани до този момент са около 180, но нито един от тях не е върнат от българския КПП. Освен това тази цифра е само на тези, които са регистрирали отказа за достъп, като са подали жалба. Най-много са върнатите шофьори на тирове, които трябва да имат работна виза, за да преминат границата. След огласените случаи от първите дни тези опити за преминаване са прекратили.

Друга категория на върнати са такива, които дължат глоби на гръцките власти. Недоразуменията възникват поради липса на координация между гръцките власти. Преди пътуването те са се опитали да платят тези глоби в гръцкото посолство, но оттам са им казали, че трябва да се плати на границата. На граничната линия обаче отново са ги препратили към посолството и са отказали да ги пуснат. Много често възникват проблеми при пътуващи деца само с един от родителите. В този случай се иска легализирано пълномощно за съгласието и на втория родител. Някои от пътуващите се връщат заради стари забрани за пътуване в страни от страните от Шенген, чийто срок не е изтекъл. Тези хора са регистрирани в компютърната база данни и не се допускат на гръцка територия.

Повечето от хората с подобни нарушения знаят, че няма да бъдат допуснати да минат през граница, но въпреки това правят опити и затрудняват пътуването на големи туристически групи.

Все още не може да се говори как падането на визите ще се отрази на опитите за нелегално преминаване на границата, каза заместник-началникът на граничната полиция полковник Бойко Милев. Нелегалните опити за преминаване са преди всичко от страна на румънци или на граждани от страните на бившия СССР. За миналата година са задържани 3000 души от над 27 националности. Миналият месец открихме 20 граждани от Румъния, укрити в ТИР, беше хванат и чужденец, който се опита да мине с фалшив италиански паспорт. Нашите паспорти са с много добра защита и досега не сме хващали фалшификати, обясни Милев. Единствената възможност да се използва български паспорт е при прилика със снимката на притежателя. Отговорността ни е голяма, тъй като в момента нашият КПП е бариерата за Европа.

В гръцките погранични райони падането на визите се приветства от властите и гражданите заради облекченията за търговията и бизнеса, каза зам.-кметът на Серес Стелиос Саулидис. В общината има безработица особено сред младите, но местните хора не се страхуват от конкуренцията от страна на българските работници, тъй като те се наемат само за тежка и непривлекателна работа, която гърците отказват да вършат, добави г-н Саулидис. Серес е първият по-голям град след преминаването на българската граница с население 85 000 души, с поминък предимно в областта на преработката на селскостопански продукти. Зоната е силно свързана икономически с България, обяснява Саулидис. Тук са базирани много местни малки промишлени предприятия, в които работят българи. Някои от тези предприятия прехвърлиха дейността си в България поради по-ниската себестойност на производството. Отварянето на границата ще има като резултат раждане на смесени предприятия, твърди Саулидис. В момента на границата се строи нов търговски център, който ще улесни търговията между двете страни заради географското си разположение и богатия набор от стоки, които ще се концентрират на това място.

В района на Серес винаги са идвали на работа българи, обясни областният управител на община Серес - Костас Тенциос. Обикновено те работят като сервитьори и камериери през летния сезон или в селското стопанство и строителството в селата в близост до границата. В нашата община има около 60-70 души, които редовно идват на сезонна работа и предполагам, че пак ще идват. От 1 година и половина процедурата по наемане на работници е променена. Наемането става чрез съгласуване с номархията (общината), където всеки работодател представя списък с лицата, които планира да наеме. Съществуват някои условия, които трябва да бъдат изпълнени, като например кандидатите за работа да имат чисто съдебно досие и да нямат отрицателни прояви при предишни посещения в страната. Изисква се и декларация от работодателя, че ще осигури за времето на работа на работника храна, квартира и заплата. Някои от общините вече имат подготвени списъците за работниците за събиране на реколтата тютюн и памук. В областта работят и българи по проекти на ЕС, свързани с подобрението и ремонта на пътищата.

Антоанета Баева

Видяна общо: 487 рейтинг: 0.14

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.