Journey.bg - Българският туристически портал
Русская версия English version
Новини от бранша
Търсене


ПИШЕТЕ НИ !!!

За по-качествени туристически услуги
Редакцията не публикува само новини, които не са ни изпратени
Абонамент

Държава: 

Хотелските вериги в България

Дата: 22.04.2001

"Радисън САС"

Хотелската верига "Радисън" носи името на известния френски пътешественик и изследовател Пиер Есприт Радисън, обикалял из земите на Канада и Средния Запад през ХVІІ век.

Radisson SAS Hotels&Resorts е част от групата хотели "Карлсън" с приходи от 22 млрд. долара за 1998 г. Логото на "Радисън CAC" носят 134 хотела в 38 страни на Европа, Северна Америка и Близкия Изток, където фирмата може да предоставя франчайзинга (по силата на сключения през 1994 г. договор с 30-годишен срок на "САС интернешънъл хотелс" с "Радисън Хотелс Уорлдуайд"). Самата верига "Карлсън" разполага с 716 хотела с 129 хил. стаи в 63 страни по света.

Хотелът на "Радисън САС", който се откри в София преди броени дни, е петзвезден и предлага 136 стаи, в това число 2 президентски апартамента, луксозни стаи и бизнесапартаменти. Шест конферентни зали предлагат условия за делови срещи, а посетителите могат да ползват минибар, платена телевизия (безплатна услуга за наемателите на бизнесстаите), достъп до интернет, личен сейф, безплатен сутрешен вестник. За петата звезда на хотела е допринесъл и луксозният фитнес със сауна, парна баня, хидроджет и солариум.

"Шератон"

Веригата "Шератон" обхваща 375 хотела в 68 страни по света от Аржентина до Зимбабве. Марката "Шератон" е част от веригата "Старууд", ориентирана към по-платежоспособния сегмент от пътуващата част на човечеството. Под логото на "Старууд" оперират 716 хотела с над 217 хил. стаи в над 70 страни по света.Под шапката на компанията функционират шикозните "St Regis" в Ню Йорк, хотел "Даниели" във Венеция и хотел "Палас" в Мадрид.

Българският "Шератон" отвори врати през 1986 г. и предлага 187 стаи на гостите си. По-капризните могат да се оттеглят в 61 луксозни апартамента или пък в президентското жилище. Освен стандартните удобства, характерни за петзвездните хотели, посетителиге могат да се насладят и на някои специални глезотии като например топла вана с мляко и мед.

"Хилтън"

Веригата "Хилтън хотелс корпорейшън" води началото си от 1919 г., когато Конрад Хилтън купува първият си хотел "Мобли" в Сиско, Тексас. Все пак марката "Хилтън" се появява на бял свят малко по-късно - през 1925 г., с построяването на първия едноименен хотел в Далас, щата Тексас.

Понастоящем в "Хилтън хотелс корпорейшън" влизат "Дабълтрий", "Хилтън", "Ред лайън хотелс&инс", "Хемптън ин", "Харисън конферънс сентърс", "Хоумууд сютс", които стопанисват 1900 луксозни хотела в САЩ (с 300 хил. стаи) и 2000 в над 50 страни по света. Освен това "Конрад интернешънъл" притежава девет петзвездни филиала в Англия, Ирландия, Белгия, Хонг Конг, Сингапър, Турция и Египет, добре познати на бизнесмените по света.

"Хилтън" са първата хотелска компания, чиито акции се продават на Wall Street. Това става на 22 юни 1946 г. Пазарната им капитализация се покачва от 25 млн. долара през 1946 г. на 6,2 млрд. долара през 1996 г. "Хилтън" се превърна в пионер сред хотелските вериги, след като възприе идеята за франчайзинга през 1966 г. и пусна интернет-страница през 1995 г.

"Хилтън" в София разполага с 246 стаи, 17 луксозни и един президентски апартамент. Ресторант, фитнес, плувен басейн и 8 конферентни зали радват посетителите. Достъпът до интернет, факс, платена телевизия, минибар и собствен сейф във всяка стая са друга част от условията, достъпни за гостите.

"Кемпински"

Историята на хотелската верига "Кемпински" започва през 1872 г., когато ресторантът на Бертолд Кемпински отваря врати в Берлин, а 25 години по-късно е построен и първият хотел от предприемача. Постепенно дейността на компанията се разраства и понастоящем хотели под името "Кемпински" посрещат гости в Германия, Франция, Унгария, Русия, Испания и в по-топли, екзотични страни като Австралия, Индонезия, Китай и Индия.

Българският "Кемпински-Зографски", собственост на Иван Зографски, стана част от веригата през 1997 г. Проектирана от Кишо Курокава, представителната сграда подслонява клиентите в 428 стаи, 7 бизнес- и 2 луксозни апартамента, тук има и президентско жилище. Освен това хотелът разполага с четири конферентни зали, седем заседателни помещения, две закрити и едно открито тенис-игрище, боулинг-зала, закрит плувен басейн, сауна и солариум. Туристите могат да се наслаждават още и на кулинарните удоволствия в 4 ресторанта с българска, италианска и японска кухни, 4 бара, виенско кафене. За деловите хора работи бизнесцентър.

Замъците "Хранков"

Петзвездният хотел "Хранков" е кацнал в тузарския квартал Драгалевци в подножието на Витоша. Замъкът разполага с 43 стаи, 21 апартамента, 3 ВИП- и 2 президентски апартамента, обзаведени с автентична дъбова гарнитура. Във всяка стая е с достъп до интернет. Комплексът разполага със собствени източници на вода и електричество, подземен гараж на две нива и охраняем паркинг за 100 автомобила. Има организиран транспорт на хотела до аерогарата и центъра на столицата, както и автомобили под наем.

Гостите могат да се забавляват в представителния ресторант, виенско кафене, нощен клуб и казино. Хотелът притежава и със собствена здравна служба, физкултурен салон и плувен басейн. В комплекса "Хавай Хранков", който се намира в близост до замъка, клиентите могат да отпочинат в ресторант с барбекю, а през топлите дни и да разпуснат в открития плувен басеин.

"Хранков" разполага и с зала за конференции с капацитет 120-150 човека, както и лятна зала за 30 души. Бизнесцентъра дава денонощен достъп до интернет, секретарски услуги и симултанен превод на 4 езика.

Във веригата "Хранков" се включва и петзвездният "Хармония Хранков" в Банкя с 10 ВИП-апартамента, както и с конферентна зала със 100 места. Освен с 80-местния изискан ресторант "Хармония Хранков" примамва и с прекрасни условия за голф, езда, тенис, автомобили под наем и паркинг за 100 коли.

Антон Михалев

Видяна общо: 2797 рейтинг: 0.81

Journey.bg предоставя информацията от Вашите материали възможно най-точно, но не поема отговорност за причинени вреди или неудобства при ползването й. Препоръчваме преди да предприемете пътуване да потвърдите със съответните институции важната информация като: визов режим, застраховки, здраве и безопасност, митници, транспорт и пр.